bugün

orospu çocuğudur.
Beddua sonucu düşmüştür.

(img:#1033854)
Bundan tamı tamına 65 milyon yıl öne gerçekleşen ve dinazorların neslinin tamamen kurumasına yol açan meteora göz atıyoruz.

Bundan yıllar, hatta milyonlarca yıl önce yaşayan dinazorlar, artık başta Jurassic Park ve yeni versiyonu olan Jurassic World olmak üzere sadece bilim-kurgu filmlerin konusu olabiyor. Elde edilen bilgilere göre günümüzde yok olalı milyonlarca yıl olmasına rağmen popülaritesini koruyan hatta katlayan T-Rex'i yok eden astreoidin adı ise Chicxulub. Ancak bu çarpışmadan bile milyonlarca yıl önce, uzayın derinliklerinde bulunan asteroid kemerinde başka bir büyük çarpışma meydana geldi. Büyüklüğü 170 kilometrelere varan devasa asteroidler çarpışarak, gelecekte dünyamıza çarpacak olan “chicxulub asteroidi”nin doğmasına neden oldular. Doğan bu minik asteroid dünyamızdaki hemen hemen tüm canlıların yaşamına son verecek bir tehlikeye dönüşecekti.

Dünyamızın yarısını ve koca bir dinozor neslini yok eden meteor dünyamıza bundan 65 milyon yıl önce düştü. Meteor, Meksika’nın Yucatan olarak adlandırılan bölgesine çarptı. Bu çarpışmada rol alan astreoidin çapı 12 metre olmasına rağmen tahminlere göre ağırlığı ise milyarlarca tondu. Meteorun çarpma anındaki hızı saniyede 20 kilometreydi. (Dikkatinizi çekeriz, saatte değil, saniye'de 20km!) Tabii bu ağırlık ve bu inanılmaz yüksek seviyedeki hız da haliyle neler olacağının sinyalini zaten veriyor.

O meşhur çarpma o kadar şiddetli bir şekilde meydana gelmiş ki, araştırmalara göre 180 km genişliğinde ve 20 km derinliğinde bir krater oluşmuş. Yani görüp görebileceğiniz en büyük darbe sonucunda devasa bir çukur açıldığını net bir biçimde söyleyebiliriz. Üstelik bu çarpışma, yer kabuğunda büyük kaymalara sebebiyet vermiş. Yani büyük bir deprem etkisi de söz konusu. Ancak, işin bir diğer tarafında bu büyük çarpışma o kadar büyük bir enerji ortaya çıkmış ki, bu enerjinin Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından tam 1 milyar kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor.

Çarpma sonrasında açığa çıkan bu devasa enerji daha ilk saniyesinde kilometrelerce genişliğindeki çevresinde bulunan tüm canlıları anında yok ederken, aynı zamanda etraftaki tüm kıtaları su altında bırakacak, tüm dünyası kasıp kavuran büyük tsunamiler meydana geldiği tahmin ediliyor. Üstelik çarpmanın büyüklüğünden kaynaklı zehirli gaz bulutları da dünyanın üzerinini bir sera gibi kaplayarak bitkileri güneş ışığından mahrum bıraktılar. Bu hem kısa süre içerisinde kavurucu sıcaklıkların oluşması anlamına gelirken hem de o dönemin bitkilerinin fotosentez ve güneş ışığı ihtiyaçlarını engelleyerek yok olmasına sebep oldu.
Eğer bu çarpışma gelmeseydi acaba insan neslinin sonunu dinozorlar getirebilir miydi? Ya da insanoğlu dinozorları tıpkı atlar gibi evcilleştirebilir miydi? Belki de bu çarpışma olmasaydı dünya günümüze geldiğimizde gerçek manada bambaşka olacaktı.

https://www.webtekno.com/...k-eden-meteor-h20182.html

görsel
Yiyorsa gelsin şimdi çarpsın. Meydanı boş bulmuş tabi..
güncel Önemli Başlıklar