bugün

petrol fiyatlarının gerilemesinin türkiye ekonomisine olumlu yansıyacağı uzun süredir konuşulmakta. bu gerilemenin türkiye ekonomisne nasıl olumlu yansıyacak anlatmak istedim. Hem rosava açıklasın diyenleri de üzmemiş olurum.

şöyleki ;

* Petrol fiyatlarının gerilemesi petrol ve petrolden elde edilen ürünleri ithal eden türkiye'nin cari açığına( ihracat gelirleri + turizm gelirleri + diğer gelirler - ithalat giderleri ) olumlu yansıyacaktır.

* Petrol fiyatlarının gerilemesi ile benzin fiyatlarında yapılan gerilemeler enflasyon tarafında olumlu etki yapacaktır.

* Cari açıkta ve enflasyonda yaşanacak gerileme Türkiye'nin yurdışından borçlanma faizlerine olumlu etki yapacak ve gerilemesine neden olacaktır.

* Türkiye'nin borçlanma faizinde yaşanan gerileme Türkiye'nin yurtdışına daha az borçlama parası ödemesine neden olacak bu da kamu bütçesine olumlu etki yapacak.

* Yukarıda bahsedilen yaşanması muhtemel olumlu gelişmeler Türkiye ekonomisine sermaye akışına yol açabilecek ve döviz kurlarının gerilemesine yol açabilecek aynı zamanda döviz rezervlerinin artmasına neden olabilecektir.
Türkiyeye faydası vardir. Halka giren çıkan belli degil özetle...
Benzin dışardan sıfır kuruşa alınsa bile vergiler yüzünden 2.6 liranın altına düşmesi mümkün olmayacağı için hiç bi sikim etkisi olmaz.
ben hep 50 liralık pompalattığım için bana giren çıkan aynıdır.
Petrol fiyatlarinin dusmesi devletin alacagi vergiye de etki etmektedir. Bu nedenle indirim yavaş yapılıyor.
Ne de olsa ses çıkaran yok.

Sudi arabistanda prenslerden birisi açıklama yaptı. Petrolün 100 doların ustune tekrar cıkmasi çok zor dedi.

Petrolü bu kadar ucuz alıp bu kadar pahalıya satmak ne kadar dürüst bir iş değil mi?
Şu sıralar ehliyeti aldım alacakken Türkiye ekonomisini bilmemde benim ekonomisine çok iyi gelecektir.
son tüketiciye etkisinin yavaş olması eleştiri konusudur.
güncel Önemli Başlıklar