bugün

piyao öğrenmek için herhangi bir yaş sınırı var mı sorunsalıdır.
Başlığı ben açtım sandım.

Evet.
(bkz: azimli sıçan mermeri deler)

Fiziksel veya ruhsal sorun yaşamadığınız ve kararlı olduğunuz sürece bal gibi öğrenilir.

28 yaş nedir ki, güldürmeyin insanı.
35 yaşında gitar çalmayı öğrendim, sahne bile aldım.
Haaa mükemmel miyim?
Hiç değilim ama çalıyorum işte, daha ne olsun?
105 yaşında bir kadın vardı. bir kaç yıl öncesinde piyano öğrenmişti ve gayet güzel çalıyordu. tabii 10 yıl önce facebook'ta izlediğim, kısa, belgesel tadında bir videoydu. o yüzden bu kadarını anlatabildim. sonuç olarak, müzik için, yaş hiç de önemli değildir.
38 den sonra da olur yeter ki istek olsun.
telli enstrümanlar ile arasında bir fark olması sebebiyle denenmeden cevabını vermek zordur. ben 9 yaşında bağlama kursuna giderken 70 yaşında adam bağlama dersi alıyordu. tellilerde sol el ya akor basar ya solo çalar sağ el ise teli seslendirir. ama pianoda bu durumun kordinasyonu farklı. kaliteli bir kursa giderseniz püf noktalarını öğretirler. denenmeden dememin sebebi iki elin farklı iş yapma kordinasyonundan dolayı. sol el akor,arpej ya da bas yürüyüşü yaparken, sağ el solo ya da sol elden çıkan arpeji tamamlar. karışık gibi geliyor ama düzgün bir kursta kademe kademe öğretiyorlar. yeri geliyor basit örnekle çorbayı karıştırırken aynı anda telefonda mesaj yazmak ve bunu yaparken kesintiye uğratmamak. ama bu her zaman böyle değil, iki farklı iş olsa da yeri geliyor sol ile sağ elin arasında kesinti yaparak da çalmak gerekiyor. bence ilk önizleme olarak piano derslerini izleyin youtube'da. piano üzerinde müzik teorileri diye araştırın. az çok fikriniz olur. hem kursa yazılırsanız daha kolay anlarsınız kısmi alt yapı oluşturduğunuz için. mesela önceden araştırıp öğrenmenizin, kursa gidince size fayda sağlayacağı şeyler ;
1) sol anahtarı ve portenin başında sol anahtarı varken
portenin içine yazılan, altına ve üstüne ek çizgi ile yazılan notalar
2) fa anahtarı ve portenin başında fa anahtarı varken
portenin içine yazılan, altına ve üstüne ek çizgi ile yazılan notalar
3) majör ve minör dizilerin kurulumu. Tam notalar ve yarım notalar - majör için T-T-Y-T-T-T-Y- (T = TAM, Y=YARIM) , minör için - T-Y-T-T-Y-T-T) formülü.
4) akorlar, akorların majör ve minör diziler üzerinden kurulumları.
yorum uzun dediği için oraya gönderemedim şöyle yazayım ; bahsettiğiniz durum sıkıntı değil aksine avantaj. pianoyu sadece sağ elle de çalabilirsiniz amacınız sadece hobi ise. ama düzgünce tam piano olarak çalayım derseniz, o kordinasyon çalışmalarıyla beraber müzik teorisini ve de bir de pianonun müzik teorisini öğrenmeniz icap ediyor. teori deyince çok zor gibi algılamayın, adı gibi aslında denenmiş ve sonuçlar çıkartılmış, şu şöyledir diye müziksel yöntemlerin adıdır. klasik "do-re-mi-fa-sol-la-si" bunların değişik varyasyonlara varan süreçler. çalarken nerede sus işareti olduğunu anlarsınız ve ne kadar süre duracaksınız. ya da notanın değeri nedir ne kadar süre çalacaksınız gibi şeylerin formülü gibi. bir nevi matematik formülleri gibi.
güncel Önemli Başlıklar