bugün

çok farkılı bir yere doğru gittiğimiz zaman dilimi. artık devir teknoloji devri derler hep 21. yüzyılda teknolojinin girmediği ev kalmadı neredeyse, her elde bir akıllı telefon, her evde en azından bir bilgisayar. her şeye çok ama çok çabuk ulaşmamız, herkes ile istediğimiz anda iletişime geçebilmemiz bunlar güzel şeyler fakat bu güzel şeylerin bir de kötü sonuçları var. asosyal gibi kavram ortaya çıktı mesela. reklamlarda dahi artık elinde telefonu olmayan oyuncu yok. her reklamda en azından bir teknoloji aleti sunuluyor insanlara, gösteriliyor.

en acı sonuçlarından birisine de bizzat şahit oldum; Meydan Larousse ansiklopedilerini, yaşar kemal'in kırmızı ciltli kitapları, onlarca klasik vb. kitapları çöp kenarlarında görmem. insanların artık ihtiyacı kalmadı ki, anında google amcaya sorup tarafsız olup olmadığını, doğru olup olmadığını araştırmadan, gerek duymadan erişebilmesi isteediği bilgiye, ansiklopedilerde kaybolmanın hazzından vazgeçmesi en büyük sorunlardan birisidir.

bilgi kirliliği denen bir hadise var mesela; genel de trolllerin oluşturduğu, yanlış gösterme, çarpıtma vb. olaylar artık çok yaşanıyor. tabi trolleme nedir bilmeyen bir insan bu bilgiyi kullanıp +1 bilgi kirliliğine sebep oluyor bu böyle gidiyor. örnek; ekşi'de ortamvirüsünün "bilecik çıkarması" gibi. mesaj atıp bak fotoğraflar kardeşim bilecik var diyen dahi oldu.

büyük veriler ve özensiz bir bilgi yığını arasında istediğimize anında ulaşıyoruz ama doğru mu yanlış mı bilemiyoruz; en kötü sonuçlardan birisi de bu olsa gerek.

neyse konuyu uzatmayalım; teknoloji çağında yaşıyor olmamız bizi şanslı yapmıyor filhakika sanşsısız, bilgi içinde yüzüp cahil kalıyoruz bu da insana teknolojinin vermiş olduğu en büyük zarar.