bugün

Gecen sene malum kozmetik marketlerden birisinden gillette fusion proglide 2'li bicak ve yedek 2'li kartusu 44 tl 99 kurusa almisim. Fisini buldum. Bugun sadece 2'li makinasi 60 tl, yedek uclari da 50 tl civarimda satiliyor ayni markette. Kabaca 110 tl civarinda. Kriz yok diyen makarna beyinliler bunu nasil aciklayacak aq ?
Kuru fasulye + Pilav + Cacık = Fakirin yemeği
idi eskiden...
şimdi restoranlarda zenginlere veriliyor.
eskiden insanlar kuru soğan ekmek yeriz diyorlar dı şimdi o da mümkün değil...
kriz mıriz bunlar bunlar sanal kavramlar. somut olay sebzelojidir.
fabrika satmakla ilgisinin olmadığını düşünüyorum. hiç yok hemde.

fabrikalar satılmadan önce 90 larda ve 2000 lerin başındaki yüksek enflasyon, yüksek faizler neydi ? 2002 den sonra özelleştirilen bir çok kurum devletteydi o yıllarda.

sorun hem küresel ekonomideki yalpalama hem de hükümetin yaptığı devletçi müdahaleler ve yüksek vergilerden kaynaklanıyor. fabrika satmaktan falan değil.

fed parasal genişleme politikasını rafa kaldırdı ve faizleri yükseltti. aynı dönemde de türkiye'nin ödemesi gereken dış borçlarının vadesi geldi çattı. bu yüzden piyasada dövize olan talebin artmasıyla kur yükseldi. aslında dış güç falan denilen şey borç ödemek için dolara olan aşırı talebin ta kendisi :D

edit: kur artarda gıda fiyatları durur mu ? onlar da yapıştırdı cevabı.
kriz mıriz yok. yarın belediyeler karsız sebze ve meyva satmaya başlayacaklar.

yaşasın sebzeloji.
Seçimlerden sonra etkisinin ayyuka çıkacağı öngörülüyor.
(bkz: seçim ekonomisi).
Dos vo oç goçlor torofondon ortoyo otolon yolon.

Baskanlik geldi agzimiza siçti diyen yok amk.
Bakınız: Gökten kemik yağması
ne krizi yahu. biz çernobilden sonra radyasyonlu çay içip, erzurumlunun dediği gibi "sanki beni öpiler" diye böbürlenmiş bir milletiz, bize kriz mıriz vız gelir tırıs gider.
2002-2004 arasında çin büyükelçimizin yazdığı kitap da okumuştum. Çin pahalı olması rağmen abd den pamuk ithal edip pamuklu gömleği abd ye ihraç ediyor. Abd pamuklu gömlek ihracatından zarar gördüğü için gömleğe kota koyduğunda çin pahalı olan abd malı pamukların almını azaltıyor. Sonuçta abd çiftçisi siyasetçilere tepki gösterdiğinden kota gevşiyor. Çin en başından kurgusunu olası ticaret savaşında elini güçlendirmeye adadı.

Bize bakarsak olaylar anlık. Ekonomi üzerine tarışmalar asgari ücret, faiz lobisi, eyt, enflasyonu zabıta kuvvetiyle bastırma, girişimcilerin görüşlerine göre sınıflandırma, özelleştirmede en yüksek bedeli baz alma gibi üretimle alakası olmayan bir yaklaşım.

Gıda enflasyonu ile ilgili arz kısmına bakalım. Tüik verilerine göre buğday üretimi %7, arpa üretimi %1,4 yemeklik bakla %13,8 kırmızı mercimek %22,5 patates ise %5,2 oranında azalmış. Buna ilaveten değeri düşen para birimi nedeniyle turizm de muhtemelen daha fazla yurtdışından insan ağırlayacağız. Bu artışta gıdaya talebi artıracak. Diğer açıdan kırsal kesimin düşen ekim nedeniyle şehre göç edeceği öngörülüyor. Peki hükümetin hedefinde kim var aracılar..

iktisat bir bilim dalı ve bilim olarak da ciddiye almayı gerektiriyor.
Yakinda çöpçüler krali filminde oldugu gibi ekmek çiktiiii diye kuyruklarda birbirimizi ezmez isek iyidir.
2019 toplumsa krizi bence bu, ekonomi bu işin sadece bir parçası.
bizim krizimiz daha derin, varoluşsal bir kriz...
her şey çok saçma..arablar gibi yaşamayı kafaya takmış bir milletin bu uğurda kendi kendini bitirmesine şahitlik ediyoruz.
geçen seneye göre ev satışları azalmış. araba satışları azalmış. işten çıkan insan sayısı artmış. yeni açılan işletme sayısı azalmış. kapanan iflas eden konkordato ilan eden sayısı artmış. enflasyon artmış. satın alma gücü azalmış. ama kriz yok...
Çiller dönemini işsiz evde geçirmiştik.

Tayyib'in döneminde bakalım ne olacak.
en son enflasyondan arındırılmış enflasyon oranımız % 20,30 ile kapımıza işemekte olan krizdir. hobala. o zaman bir dombra çalar mıyız? aktroller.
Bulundugumuz sanayi bolgesindeki en buyuk metal celik fabrikalarindan birisi cuma gunu sessiz sedasiz fabrikayi kapatti. Calisanlarini da bir iki ay once suresiz izine cikardilar. Cogu firmanin ic pazari bitti artik. Yurt disina acilabilmek icin kasiyorlar ama bunu da yapabilen sayisi cok az. Ihracatta bile yaprak kimildamiyor artik.
15 yıldır uzaylı duasına çıksanız şimdiye kadar gelmişti ama bi kriz gelmedi aq. Dualarınız kabul olmuyor zorlamayın. Sonra da bizim mahalledeki demirci kapanmış demek ki kriz var.
beni deli gibi korkutan kriz.
Milletin orasina koyanlardan affettikleri vergileri toplarlarsa kriz duzelir...
Bu bir ekonomik kriz değildir. Bu bir ekonominin kötü yönetilmesi sonucu iktisadi krizdir. Sebebi ise kamu da ki mali disiplinsizlik ve asparagas aşırı maliyetli ekonomik getirisi olmayan projelerdir. Temelinde yatan ise basit olarak gelirinin giderini karşılamaması buna rağmen senin gerekli önlemleri almadan aynı yaşam standardını devam ettirme çabandır.

Bundan sonra ne olur. Olanlar zaten oluyor. Sadece yansıması sübvansiyonlarla biraz geciktiriliyor. Bundan sonra takip edilmesi gereken en önemli veri işsizlik göstergelerdir. işsizliğin kısa süre sonra yükselişe geçeceğini haziran başları itibarı ile kur patlaması ile çok büyük bir finansal krize gireceğimizi tahmin ediyorum. Sonuç stagfilasyon. iktidar değişikliği çekilen acılar kaybedilen zaman ve sermaye ekonominin yeniden ımf ye teslimi.

Umarım yanılırım. Ama göstergeler sen haklısın diyor.
görsel
görsel

görsel

görsel

görsel
(bkz: ekonomik krizin eğitimi de vurması)
türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının yarrağı enlemesine yiyeceği krizdir. yazan arkadaşlara silivrinin şu an 4 derece olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Vatandaşlar bankaya bağımlı hale getirildi.
Borcu birikipte ödeyemez hale geleni devlet daha uzun vade borçlandırıp kendinin kulu kölesi haline getirdi.

Adam diyorki hukumetimizden allah razı olsun borçlarimi 60 aya yaydı diye.
Tek cümleyle yazıklar olsun.

(bkz: ekonomik keriz).