bugün

2019 yılı 3. çeyreğinde başlayacak olan krizdir. ticaret savaşları kaynaklı olacaktır. ilk büyük krize giren ülkelerden biri türkiye olacaktır fakat uzun vadede en büyük yıkımı amerika yaşayacaktır.
Başlık başa kaldı.
doğrusu 2019 dünya ekonomi savaşı olmalıydı.
Suriye konusundaki ihtilaf çözülene kadar da sürecektir. Ya ABD ve yandaşları Suriye kaynaklarından pastadan payı alacak ya da devletimiz Misak-ı Milli için gerekli diplomatik ve askeri aksiyonları alıp IMF vs. boyun eğmeden uluslararası para ve piyasa sistemlerinden kitabına uydura uydura adım adım çıkacaktır. Bunları yapacak inancımız,imanımız gücümüz yoksa da 80 ve 90 lı yıllara dönüş kapıdadır (yine boyun eğmiş gibi yapıp IMF den, conilerden ,ingiliz ve isviçre lordlarından borç al borç öde sarmalına girmek ve Misak-ı Milli'den bir kez daha vazgeçmiş gibi de görünebiliriz ) Aslında bir sene sonrasının şartları ve küresel aktörlerden Çin'in elindeki ABD tahvilleri ve altın stokları kozunu nasıl kullanacağı da muamma...Neyse izleyip görelim...
Dip not: 2019 zorlu geçecek sıkı giyinin.
avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin borsalarının zaten ayı piyasasında olmasına abd borsaları da eklenince voltran tamamlandı.

yüksek bir ihtimalle 2019 yılında yalnızca türkiye'de değil dünyada 2008 yılında yaşanana benzer küresel bir finansal kriz yaşanacak.

parasal gevşeme ile şişirilen varlık balonları bir bir patlayacak gibi. bu krize türkiye 2008 yılındaki kriz gibi hazırlıklı değil o zaman teğet geçmişti ama bu sefer içimizden geçmesini bekliyorum maalesef.

yerel artı küresel bir ekonomik kriz olursa türkiye'de tüm sosyal, ekonomik ve siyasi dengeler değişebilir düşüncesindeyim.

bu kriz süresince altın ve abd doları dışında güvenli bir liman göremiyorum.
Türkiye'nin öz kaynakları yatırıma yönelik olmadığı için şu andan kötüsü olmaz. Sadece küresel sıkıntılar sonucu ara malı ihracatının düşmesi biraz sıkıntı yaratabilir o da ithalatın azaltılmasıyla dengelendiği gibi pozitif bile etki edebilir. Küresel bir kriz türkiye'ye darbe vurmaz aksine soluk bile aldırabilir.