bugün

üst üste 12 beraberlikten sonra. hani "baba koydu" derler ya işte carlsen'de caruana'ya öyle koydu. 3-0 nedir arkadaş? oynanan 12 standart oyunda caruana'nın savunmasını gerçekten çok beğenmiştim. ama bu rapid maçlarda magnus öyle bir koydu ki caruana bildiğin mala döndü. hatta 2. ve 3. rapid maçında carlsen caruanayı yenmedi bildiğin madara etti.
netice Carlsen 3 : 0 Caruana.
ingilitere'de magnus carles ile fabiano caruana arasında oynanan satranç şampiyonasıdır. ilk 12 maç berabere bitmiştir. son maçı ise magnus kazanmıştır bu gecenin sonunda dünya şampiyonu 2 isimden biri olucaktır.

magunus'un askerleriyiz.. adam tam bir ninja edasıyla şahı oyuna soktu boynuma dola reis..
Bu arada ilgili arkadaşlar için link;
2018 dünya satranç şamiyonasının ilk galibiyetini magnus carlsen elde etmiştir. o değilde oyun sonundaki o kafesteki şahı zekice bir manevrayla oyuna sokması takdir edilmesi gereken durumdur. o kafesten çıkma işinide sadece magnus carlsen yapardı. tebrikler. birazdan 2.oyun başlıyor fabiano artık kazanç için e4 sürüp son derece agrasif oyun oynamak zorunda.
12 beraberlik = carlsen aldı demek kısaca. caruanayı ne kadar sevsem de rapid veya blitzde carlsen seviyesinde değil hiç...
12 ağır partinin beraberlikle sonuçlanarak şaşırtan turnuvadır. son maçta carlsen'in kazanması daha olası iken berabere teklif etmesi çok üzücü bir olay. zaten kramnik bile bu durum için utanç verici dedi. eşitlik bozmalarda kim şampiyon olursa olsun caruana beklentimin 1 tık altında kaldı ağır partilerde. ama umarım eşitlik bozmalarda bir sürpriz yapar, bekleyip göreceğiz.
12. oyunda da beraberliğin bozulmadığı şampiyonluk mücadelesi. Bundan sonra eşitlik bozma maçları başlayacak. Takip etmek isteyenler için http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=94088
11 oyunu da berabere bitmiş şampiyonadır. bugün adeta beraberlikte anlaşılmış bir oyun oynandı gibi bir izlenim aldım. yarın 12. ve son oyun oynanacak. bu maç da berabere biterse eşitlik bozma maçlarına gideceğiz. umarım yarın caruana beyaz taşlarla bir mucize çıkarır.
10.oyunu da berabere bitmiş şampiyonadır. artık pek yorum yapılabilecek bir husus da kalmadı açıkçası. 2018 satrancının kaderi,gerektirdiği bu. millet bol fedalı vuruşlu kırışlı oyunlar istiyor fakat maalesef bu adamların yapacağı en ufak bir şüpheli hamle bile kaybettirme riski doğuruyor. caruana son maçta zamanı azken konumu çok güzel tuttu. umarım eşitlik bozmaya kalırsa aynı performansı görürüz. bekleyip göreceğiz.
9 oyunu da berabere bitmiş şampiyonadır.böylece bir unvan maçında ilk 9 maç berabere olmuş oldu ve bu da bir rekor. oyuna gelecek olursak carlsen bugün de ingiliz açılışı tercih etti ve bence caruana bu sefer iyi oynayamadı. 17.hamlede caruana'nın fxf3 hamlesi şüpheliydi. ama bu hamle aynı zamanda taşları da sadeleştirdi ve caruana oyunun devamını güzel oynadığından berabereyi aldı. caruana son 3 oyunun 2 sinde beyazla oynayacak. umarım bu avantajı kullanır ve bu gözler yeni bir şampiyon görür.
bugün 8.oyunu da berabere bitmiş şampiyonadır. caruana beyaz taşlarla iyi bir konum elde etmişken üstünlük veren 24.vh5 hamlesini oynamadı. bir de burada oynadığı h3 hamlesine 15 dakika harcadı. yani vh5 hamlesini görmemesi pek mümkün değil. carlsen'in bu turnuvada yaptığı sicilya hazırlığı şu ana kadar caruana tarafından başarıyla refüte edildi 1.oyun hariç. ama carlsen ile oynamak başlı başlına zor iken bir de onunla dünya şampiyonasında oynamak ayrı bir zorluk. bu maçın caruana ve turnuva için maalesef dönüm noktası olacağını,carlsen'in en kötü tie-break maçlarında unvanını koruyacağını düşünüyorum.
7 maç sona erdi. 7 maç da beraberlikle sonuçlandı. 6.oyunda caruana 68. hamlede sadece süper makinelerin bulabildiği Fh4 hamlesiyle başlayan kazanç dizinini kaçırdı. yine de bu oyunda carlsen'in yaptığı savunma satranç severlerin kesinlikle bakması gereken bir savunma. 7. oyunda ise taraflar çok zorlamadan beraberede anlaştılar. kanaatime gelecek olursak, carlsen'in böyle oynamasının sebebi eşitlik bozma maçlarına güvenmesi olabilir çünkü hızlı maçlarda caruana'dan çok daha iyi. ya da 2016'da olduğu gibi ipi elinden kaçırmamaya çalışıyor da olabilir. berabere 11. oyuna kadar bozulmaz ise caruana'nın saldırgan bir hazırlığının olduğunu düşünüyorum.
Ay sonuna kadar sürmekte olan şampiyona.
Bu yılın en eğlenceli maçı bu maç oldu belki de..
şu an 6.oyun oynanıyor. ilk 5 oyun berabere tamamlandı. carlsen beyazlarla petroff açılışına karşı sayko bir biçimde 4. Ad3 oynadı. Bu oyundan da berabere çıkacak diye düşünüyorum. Bu oyun da berabere biterse carlsen ufaktan sinirlenip daha bariz blunderlar yapabilir 2016' da olduğu gibi.
Satranç oynamak haramdır. Acın kuran okuyun müminler.
ilk maçın heyecanını maalesef diğer üç maçta göremediğimiz, oyuncuların tedirginlik içinde, hiç bir risk almadan devam ettiği şampiyona. bir günlük aradan sonra devam edecek. özellikle caruana nın bu klasmanda deneyiminin olmaması en büyük dezavantajı. 4.maç öncesi tüm açılış teorilerinin basına sızması neticesinde morali bozulan caruana röportaj vermeyi dahi kabul etmedi. bakalım bu klasmanda deneyimi olmayan ve morali taban yapan caruana bundan sonraki müsabakalarda ne yapacak bekleyip göreceğiz. her ne kadar bu turnuvada caruana yı destekliyor olsamda turnuva canavarı ve deneyim abidesi magnus bir adım daha önde gözüküyor.
Kimsenin umrunda olmayan önemsiz şampiyona.
şampiyonada ilk 4 oyun berabere tamamlandı.3.ve 4. oyunlar hakkında denebilecek pek bir şey yok, iki taraf da çok risk almadı. fakat şu an şampiyonanın gündeminde olan husus caruana'nın ekibiyle hazırlık yaparken ortaya çıkan videosu. caruana da son maçtan sonra röportaja çıkmamasıyla olaya başka bir gizem kattı. işin aslını bilmesek de umarım bu caruana'yı maç boyunca olumsuz etkilemez.
dünya şampiyonası 4.maç beraberlikle sonuçlanmıştır.
https://www.twitch.tv/chessnetwork ilgili arkadaşlar için link.
magnus bile büyümüş mk yaşlandık
görsel
An itibariyle magnus carlsen in endişeli bakışları.
dünya satranç şampiyonası 4.maçı beyazların çok hafif üstünlüğüyle devam etmektedir. ilk üç maç beraberlikle neticelenmişti. birazdan vxf6- gxf6 dxf6 alınarak yine remiye yakın bir konum haline gelecektir.
2.tur carlsen'in d4 tercih ettiği bir maç oldu. caruana sağlam açılış bilgisiyle açılıştan eşit çıktı. carlsen c8 filinin pasifliğini kullanmaya çalıştıysa da sonuç vermedi hatta oyunsonunda caruana 1 piyon önde kaldı. sanırım 5. veya 6.maç ilk kan dökülecektir.
2. maç caruana'da gibi duruyor...
güncel Önemli Başlıklar