bugün

şu sıralar başlayan turnuvadır. fabiano caruana ile magnus carlsen arasında oynanacak 12 maçtan en çok puan alan, eşitlik bozulmadığı takdirde eşitlik bozma maçlarıyla kazanan şampiyon olacaktır. her ne kadar magnus'a sonsuz saygım varsa da caruana'nın kazanmasını istiyorum. maçı izlemek isteyenler için link;
https://chess24.com/en/wa...ss-championship-2018#live
https://www.youtube.com/watch?v=YtSrp7pDexc

adresinden de takip edilebilir.

fabiano işemeye gittiydi geri geldi.
heyecan verici müsabaka devam etmektedir.

oyun sonuna yaklaşıldığı an itibariyle fabiano nun merkez piyonları sağlam duruyor olsa da magnus un veziri caruana nın tepesinde ve saldırı halinde. yinede kuvvetle muhtemel çok büyük bir sürpriz olmazsa 1/2 1/2 sonuçlanacaktır.
Magnus fxc3 yaparak f dikeyindeki üstünlüğünü kaybetti.

saldır caruana!
sürrrrr e piyonunun caruana reisssssssssss..
ilk oyun hala devam ediyor. fakat şu aşamaya kadar caruana iyi oynamadı. süre sıkıntısını çok erken yaşadı. magnus ise aldığı insiyatifi fxc3 oynayarak verdi.ondan öncesinde de açık üstünlük veren 34..ve5 kaçırdı. bu gidişle ilk oyundan berabere çıkacak gibi görünüyor.
şu carlsen'e deli ayar oluyorum amk. adam hem aşırı derecede zeki, hem yakışıklı, hem karizmatik, hem de zengin. şu caruana bir tokatlasa da kurtulsak...
eşitlik bozmaya kalırsa favorim carlsen olur! ama caruana'nın kazanmasını isterim şahsen!
kale oyun sonu. magnus 1 piyon önde fakat beraberlik için el sıkışmaları an meselesi.
Müsabaka beraberlikle sonuçlanmıştır. yarın 18:00 de ikinci müsabaka oynanacaktır. bu kez beyaz taşlarla magnus oyuna başlayacak. bir günlük aranın ardından 3.müsabaka devam edecektir.
2. maç caruana'da gibi duruyor...
2.tur carlsen'in d4 tercih ettiği bir maç oldu. caruana sağlam açılış bilgisiyle açılıştan eşit çıktı. carlsen c8 filinin pasifliğini kullanmaya çalıştıysa da sonuç vermedi hatta oyunsonunda caruana 1 piyon önde kaldı. sanırım 5. veya 6.maç ilk kan dökülecektir.
dünya satranç şampiyonası 4.maçı beyazların çok hafif üstünlüğüyle devam etmektedir. ilk üç maç beraberlikle neticelenmişti. birazdan vxf6- gxf6 dxf6 alınarak yine remiye yakın bir konum haline gelecektir.
görsel
An itibariyle magnus carlsen in endişeli bakışları.
magnus bile büyümüş mk yaşlandık
https://www.twitch.tv/chessnetwork ilgili arkadaşlar için link.
dünya şampiyonası 4.maç beraberlikle sonuçlanmıştır.
şampiyonada ilk 4 oyun berabere tamamlandı.3.ve 4. oyunlar hakkında denebilecek pek bir şey yok, iki taraf da çok risk almadı. fakat şu an şampiyonanın gündeminde olan husus caruana'nın ekibiyle hazırlık yaparken ortaya çıkan videosu. caruana da son maçtan sonra röportaja çıkmamasıyla olaya başka bir gizem kattı. işin aslını bilmesek de umarım bu caruana'yı maç boyunca olumsuz etkilemez.
Kimsenin umrunda olmayan önemsiz şampiyona.
ilk maçın heyecanını maalesef diğer üç maçta göremediğimiz, oyuncuların tedirginlik içinde, hiç bir risk almadan devam ettiği şampiyona. bir günlük aradan sonra devam edecek. özellikle caruana nın bu klasmanda deneyiminin olmaması en büyük dezavantajı. 4.maç öncesi tüm açılış teorilerinin basına sızması neticesinde morali bozulan caruana röportaj vermeyi dahi kabul etmedi. bakalım bu klasmanda deneyimi olmayan ve morali taban yapan caruana bundan sonraki müsabakalarda ne yapacak bekleyip göreceğiz. her ne kadar bu turnuvada caruana yı destekliyor olsamda turnuva canavarı ve deneyim abidesi magnus bir adım daha önde gözüküyor.
Satranç oynamak haramdır. Acın kuran okuyun müminler.
şu an 6.oyun oynanıyor. ilk 5 oyun berabere tamamlandı. carlsen beyazlarla petroff açılışına karşı sayko bir biçimde 4. Ad3 oynadı. Bu oyundan da berabere çıkacak diye düşünüyorum. Bu oyun da berabere biterse carlsen ufaktan sinirlenip daha bariz blunderlar yapabilir 2016' da olduğu gibi.
Ay sonuna kadar sürmekte olan şampiyona.
Bu yılın en eğlenceli maçı bu maç oldu belki de..
7 maç sona erdi. 7 maç da beraberlikle sonuçlandı. 6.oyunda caruana 68. hamlede sadece süper makinelerin bulabildiği Fh4 hamlesiyle başlayan kazanç dizinini kaçırdı. yine de bu oyunda carlsen'in yaptığı savunma satranç severlerin kesinlikle bakması gereken bir savunma. 7. oyunda ise taraflar çok zorlamadan beraberede anlaştılar. kanaatime gelecek olursak, carlsen'in böyle oynamasının sebebi eşitlik bozma maçlarına güvenmesi olabilir çünkü hızlı maçlarda caruana'dan çok daha iyi. ya da 2016'da olduğu gibi ipi elinden kaçırmamaya çalışıyor da olabilir. berabere 11. oyuna kadar bozulmaz ise caruana'nın saldırgan bir hazırlığının olduğunu düşünüyorum.
bugün 8.oyunu da berabere bitmiş şampiyonadır. caruana beyaz taşlarla iyi bir konum elde etmişken üstünlük veren 24.vh5 hamlesini oynamadı. bir de burada oynadığı h3 hamlesine 15 dakika harcadı. yani vh5 hamlesini görmemesi pek mümkün değil. carlsen'in bu turnuvada yaptığı sicilya hazırlığı şu ana kadar caruana tarafından başarıyla refüte edildi 1.oyun hariç. ama carlsen ile oynamak başlı başlına zor iken bir de onunla dünya şampiyonasında oynamak ayrı bir zorluk. bu maçın caruana ve turnuva için maalesef dönüm noktası olacağını,carlsen'in en kötü tie-break maçlarında unvanını koruyacağını düşünüyorum.