bugün

türkiye a milli takımının "bu sektörde ben de varım lan!" dediği organizasyondur. bir daha ne zaman 3. oluruz allah bilir.
fransa nın gol atamadan veda ettiği turnuva.
türkiye açısından ;
türkiye grupta brezilya çin ve kosta rika karşılaştı ve brezilyanın ardından gruptan 2. olarak bir üst tura çıktı.daha sonra ilk önce japonyayı çeyrek finalde de senegal i yendi.fakat yarı finalde brezilyaya yenilerek güney kore ile 3.lük maçı yapmaya hak kazandı.güney koreyi bu maçta yenerek 2002 dünya kupasında 3.oldu.türkiyenin oynadığı maçlar :

grup:
türkiye:1 - brezilya:2
türkiye:1 - kosta rika:1
türkiye:3 - çin:0

2. tur:
türkiye:1 - japonya:0

çeyrek final:
türkiye:1 - senegal:0

yarı final:
türkiye:0 - brezilya:1

3.lük maçı:
türkiye:3 - güney kore:2
türk milli takımının üçüncülük maçında güney koreyi yenerek üçüncü olarak bitirdiği turnuvadır.
http://www.youtube.com/wa...gY&search=world%20cup

güzel bir derleme video.
ilhan mansızın deli golunu unutmayacagımız turnuva..

http://www.youtube.com/wa...earch=ilhan%20mans%C4%B1z
2002 yılında Japonya ve G.Kore'de düzenlenen Dünya Kupası bir çok ilginç gelişmeye sahne oldu. 1998 şampiyonu Fransa'nın gol atamadan ilk turda elenmesi, Milli Takımımız'ın 1954'ten sonra ikinci kez kupaya katılması ve Dünya üçüncülüğünü elde etmesi, ev sahibi G.Kore'nin hakem hatalarıyla yarı finale kadar ilerlemesi, Arjantin'in ingiltere, isveç ve Nijerya'nın yer aldığı ateş grubundan çıkamaması ve Brezilya'nın 5. kez mutlu sona ulaşması turnuvanın en önemli satır başlarıydı.

2002 Dünya Kupası aslında Milliler'in gövde gösterisine dönüştü. C Grubu'nda Brezilya, Kostarika ve Çin ile eşleşen A Milliler ilk maçta Brezilya karşısında 2-1'lik şanssız bir yenilgi alarak turnuvaya kötü bir başlangıç yaptı. Bu maçta hakemlerin Brezilya lehine verdiği kararlar çok tartışıldı. ikinci maçımızda Kostarika karşısında Emre ile öne geçsekte 86. dakikada Parks'ın golüne engel olamadık ve 1-1'lik skora razı olduk. Son maçta rakip Çin'di ve mutlak kazanmalıydık. Ama bizim kazanmamızın yanında, Brezilya'nın da Kostarika'yı yenmesi gerekiyordu. Sonunda beklenen oldu Milliler, Çin'i Hasan, Bülent ve Ümit Davala ile 3-0 yıkarken, Brezilya'da Kostarika'yı 5-2 ile geçiyordu. Türkiye bu sonuçla son 16 takım arasına kalma başarısını gösterdi.

ikinci turda rakip ev sahiplerinden Japonya idi. Japonlar'ı 45 bin seyircisi önünde Ümit Davala'nın şık bir kafa vuruşuyla 1-0 mağlup etme başarısını göstererek çeyrek finale yükseldik.

Çeyrek finalde rakip turnuvanın flaş takımı atletik Senegal'di. Maçın normal süresi berabere bitti ve uzatmalara gidildi. Uzatma dakikalarında Ümit Davala'nın isabetli ortasına mükemmel vuran ilhan Mansız attığı altın golle Milliler'i yarı finale taşıdı. 1-0'lık galibiyetten sonra tüm Türkiye sokaklara dökülmüştü. 48 yıl aradan sonra katıldığımız Dünya Kupası'nda yarı finale kalmıştık.

Yarı finaldeki rakibimiz, daha önce grupta karşılaşıp şanssız şekilde yenildiğimiz Brezilya'ydı. Maçta çok iyi mücadele etsekte Ronaldo'nun golüne engel olamadık ve 1-0'lık mağlubiyetle çok yaklaştığımız final şansını kaçırdık.

Yarı finalde Almanya'ya 1-0 kaybeden ve final şansını kaçıran G.Kore ile yaptığımız üçüncülük maçını ilhan'ın (2) ve Hakan Şükür'ün golleri ile 3-2 kazandık ve büyük bir başarıya imza attık. Dünya üçüncüsüydük... Millilerimizin ilk golünü atan Hakan Şükür 11. saniyede attığı golle Dünya Kupası tarihinde atılan en hızlı golün sahibi oldu.

Final maçında ise Brezilya ile Almanya karşılaştı. 69 bin biletli seyircinin izlediği karşılaşmayı Brezilya, Ronaldo'nun 67. ve 79. dakikalarda attığı iki gollerle 2-0 kazandı ve 5. defa Dünya Şampiyonluğu'na ulaştı.

Gol krallığına 8 golle Ronaldo ulaşırken, Yaşin ödülünü Almanya kalecisi Oliver Kahn aldı.
türk milli takımımızın dünya üçüncüsü olduğu ayrıca birde fair-play ödülü kazandığı turnuvadır. şampiyonu brezilya'dır finalisti almanya dünya dördüncüsü ise herkesi şaşırtan güney kore'dir.
güney kore ile çıktığımız 3.lük maçından sonra tüm radyoların, anlaşmışçasına tarkan'dan "arar buluruz izini" çaldığı turnuva.
hakan şükür e rağmen dandik takımlarla eşleşmemiz sebebiyle yarı finali gördüğümüz şampiyonadır. güney kore nin ispanya ve italya yı elediği maçlar skandaldır.

şampiyonanın en öne çıkan takımları bana göre ispanya ve brezilya olmuş, ispanya yine şanssızlığına kurban giderek hakem hatalarından elenmiş, brezilya ise son derece rahat şekilde kupayı kaldırmıştır.
17 ekim 2007 türkiye yunanistan maçı bu kupayı özlediğimi bana bir daha hatırlatmıştır.
bana bir zamanlar bir dersane sınavında 3. olduğumu hatırlatan olaydır. kendim bile inanamamıştım Tıpkı türkiye gibi. *
brezilya' nın alacağını tahmin ettiğim kupadır.
playoff maçında avusturya'yı deplasmanda 0-1, ali sami yen stadı'nda ise 5-0 yenerek katıldığımız turnuva.

katılan kadro;

1 Rüştü Reçber
2 Emre Aşık
3 Bülent Korkmaz
4 Fatih Akyel
5 Alpay Özalan
6 Arif Erdem
7 Okan Buruk
8 Tugay Kerimoğlu
9 Hakan Şükür
10 Yıldıray Baştürk
11 Hasan Şaş
12 Ömer Çatkıç
13 Mustafa izzet
14 Tayfur Havutçu
15 Nihat Kahveci
16 Ümit Özat
17 ilhan Mansız
18 Ergün Penbe
19 Abdullah Ercan
20 Hakan Ünsal
21 Emre Belözoğlu
22 Ümit Davala
23 Zafer Özgültekin

not: Abdullah Ercan ve Zafer Özgültekin hiçbir maçta oynamamıştır.
Bir üçüncü olduktan sonra 6 yıl üzerine yattığımız turnuva.
ceyrek finalde ilhan mansız'ın o ana kadar turnuvanın yıldızı olan senegal'e attıgı gol ıle yarı fınale cıktıgımız turnuva...
(bkz: bir baskadir benim memleketim)
3.lük maçında hakan şükürün güney kore'ye 11. saniyede attığı gol ile en erken atılan gol rekorunu kırdığı turnuva.
şampiyon brezilya'nın oynadığı 7 maçın tamamını kazanarak, dünya kupaları tarihinde ilki başardığı ve tek olduğu turnuvadır. bu açıdan da yeri ayrıdır 2002 dünya kupası'nın...
çin, senegal, ekvador ve slovenya'nın a milli futbol takımlarının tarihlerinde ilk kez dünya kupalarında mücadele etmesine olanak tanıyan turnuvadır.
açılış maçının* 30. dakikasında papa bouba diop'un attığı golün asistini sol kanattan lokomotif gibi giden el hadji diouf yapmıştı, fransa'da david trezeguet ve thierry henry'nin iki topu da direkten dönünce adamlar tarih yazmıştı. sürekli "zayıf takımlarla eşleştik, bala göte çıktık" diyen adamlara da bu senegal'in fransa, danimarka, isveç gibi takımlara karşı oynadıkları futbolu tekrar bir izlemelerini öneririm. alın işte o çok sevdiğiniz avrupa takımları... her fırsatta türkiye'yi küçümseyerek bir yol olmayız.
finalde üçgen saçlı ronaldo'nun attığı iki golle brezilya almanya'yı 2-0 yenerek kupayı almıştır.
almanya'nın paraguay'ı son dakikalarda oliver neuville'in golüyle 1-0 yenerek tur atladığı 2. tur maçından sonra alman futbolcuların yarattığı skandal ile de yer etmiş bir turnuva. maçtan sonra alman futbolcuların eşleriyle beraber anadan doğma vaziyette yaptıkları jakuzi aleminin fotoğrafları gazetelerde boy boy yer almış, "buz adam" olarak bilinen dietmar hamann'ın götü başı açık şekilde havuza koşarkenki fotoğrafı bir portreyi zihinlerde yıkmıştı. oliver bierhoff'un eşi bilmemne bierhoff ile beraber yaşadığı sıcak dakikalar ise sansürlü olarak basılmıştı, öyle de ahlaksız bir turnuvaydı bu.* 8-0'lık suudi arabistan grup maçında 7. golden sonra kaleci al-deayea'nın önünde istavroz çıkartarak büyük tepki çeken alman pornocu, böylece turnuvada 2 büyük falso vermiş oluyordu.
milli takımımızın şansına üçüncü olduğu dünya kupası. yani karşılaştığımız rakiplerin bir kaç tanesi avrupa ülkelerinden olsa bir lafım olmayacaktı ama rakiplerimiz çin, senegal, japonya vs. olunca insan bir durup düşünüyor buraya hakkımızla mı geldik yoksa şansımızla mı diye.
türkiye nin 6 sene sonra olacaklardan habersiz yine kupanın en renkli ve heyecan verici takımı olmuştur. *
ümit davala'nın mohikan saç tipiyle oynadığı ve terhis için gün saydığım günlerde oynanmış dünya kupası. ayrıca o günlerde bir gazetede bilecik'in yenipazar ilçesinde bir çocuk saçını ümit davala gibi kestirince babasının saç şekline kızarak oğlunun saçını kazıdığını, çocuğun da bunu gururuna yediremeyerek intihar ettiğini yazan bir haberi de hatırlamaktayım.