bugün

(bkz: 1946 ile 2015 i kıyaslamak)
çok partili dönemin ilk seçimidir. 5 haziranda kabul edilen yeni seçim yasasına göre tek dereceli seçim ve açık oy, gizli sayım uygulandı. chp 396, dp 62 milletvekili çıkardı. bağımsız olarak meclise giren milletvekili sayısı da 7'dir. Seçim sonuçlarının ilanından sonra dp, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmiştir. *
46 seçimleri erken seçimdir.demokrat partinin kurulmasıyla yoğun bir ilgi ortaya çıkıyor. halk partisi demokrat partiyi hazırlıksız yakalamak için seçimleri erkene alır. demokrat parti seçime ilk önce girmek istemez. yoğun ilgi üzerine girme kararı alır.
hadi osmanlıda demokrasi yoktu ve biz demokrat değiliz,

ya demokrasiyi getirdiğini söyleyen chp?

başınız ayrı götünüz ayrı oynamasın arkadaşlar.
1946 da insan değil hayvan mıydı bunlar?

sopayla kuvvet kullanarak kendini seçtirtmek ne demek?

olum atatürk yeni ölmüş hiç mi nasiplenmediniz adamdan,adamın adaletinden?
Türk siyasi tarihinin en demokratik seçimidir. sıfır şaka. evet.
Birisi bana bu seçimleri anlatan bir kaynak kitap, makale önerebilir mi? Ders için gerekli. Yanlı olmasın. Teşekkürler.
açık oy gizli sayım yapılmamış olsa demokrat partinin 11 ile 15 vekil fazla çıkaracağı seçimdir.
Cehape zihniyetinin Açık oy gizli sayım ile antik Yunan demokratlarını mezarında ters döndüren seçim.
bu seçime sopalı seçim de denilmektedir. gizli oy ilkesi lafta kalmış, pek çok kişiye zorla chpye oy verdirilmiş bir sürü pusula yok edilmiş ve tek bir kalemden bir sürü pusulalar doldurma şeklinde geçmiştir. Seçimin tek demokratik yanı 2 partinin katılmış olmasıdır. ismet Paşanın bu seçimlerden gereken dersi çıkarmadığı '50 seçimlerinde ortaya çıkmıştır.
şaibeli seçim ve açık oy kapalı seçim olarak tarihe geçen seçimdir.
seçim kararı alınması bile DPyi punduna getirme amaçlıdır, zaten seçimlerde de hile yapıldığı bilinir. Neyse ki bir dahaki sefere inönü böyle bir yola gitmemiştir..
cok partili hayata gecis asamasının temelidir.demokratik sartlarda gerceklestirilen secimlerdir.sonrası husran.
chp nin gerçek sosyal demokrat olduğunu yedi düvele ispatlayan *seçim. bugünlerde bazı muhalefet ettiklerine 'bunlar sadece kendilerine demokrat' şeklinde eleşrilerde bulunan bir partinin eleştirirken biraz da kendine bakması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
tam tarihi 21 temmuz 1946 olan, türkiye'de muhalefetin de katıldığı ilk genel seçimdir.

aslında genel seçimin olağan tarihi 1947'diydi, ancak demokrat parti'nin henüz 7 ocak 1946'da kurulmuş olmasına rağmen halktan büyük bir ilgi görmesi üzerine, genel seçim bir baskin secim hüvviyetine büründürülerek bir sene öncesine alındı.

dp'den çekinen chp acik oy gizli sayim gibi çok makul(!) bir sistemi bu seçimlerle siyasi yaşamımıza soktu. hatta seçim sırasında yaşananlar 1946 seçimlerinin "sopali secim" olarak anılmasına neden oldu.

birçok usulsüzlüğün yaşandığı da ciddi biçimde iddia edilmesine ve birçok itiraza rağmen seçimler geçerli olarak kabul edildi.

dp, 465 milletvekilliği için gösterebildiği 273 aday arasından 62'sini meclise sokabildi.

chp, bu olaylı seçim süreci sonrasında meclisteki basatlığını korumasına karşın bir daha böyle bir çoğunluk yakalayamadı ve bulent ecevit'in ortanin solu yaklaşımı dışında da ciddi bir kıpırdanma gösteremedi.
güncel Önemli Başlıklar