bugün

çok partili dönemin ilk seçimidir. 5 haziranda kabul edilen yeni seçim yasasına göre tek dereceli seçim ve açık oy, gizli sayım uygulandı. chp 396, dp 62 milletvekili çıkardı. bağımsız olarak meclise giren milletvekili sayısı da 7'dir. Seçim sonuçlarının ilanından sonra dp, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmiştir. *
46 seçimleri erken seçimdir.demokrat partinin kurulmasıyla yoğun bir ilgi ortaya çıkıyor. halk partisi demokrat partiyi hazırlıksız yakalamak için seçimleri erkene alır. demokrat parti seçime ilk önce girmek istemez. yoğun ilgi üzerine girme kararı alır.
cok partili hayata gecis asamasının temelidir.demokratik sartlarda gerceklestirilen secimlerdir.sonrası husran.
demokratiklesme yolunda atılan büyük bir adımdır.türkiye'de demokrasi halen tam anlamıyla oturtulamadıgı için dönem sartları ele alındıgında evet demokratik olarak nitelendirilebilecek bir secim olmustur.
demokrat partinin siyaset sahnesine çıktığı ve halen daha devam eden kırat ekolünün doğduğu seçimlerdir.
(bkz: demirkırat)
dönemin adamları için;
(bkz: ismet inönü)
(bkz: adnan menderes)
(bkz: celal bayar)
bu seçime sopalı seçim de denilmektedir. gizli oy ilkesi lafta kalmış, pek çok kişiye zorla chpye oy verdirilmiş bir sürü pusula yok edilmiş ve tek bir kalemden bir sürü pusulalar doldurma şeklinde geçmiştir. Seçimin tek demokratik yanı 2 partinin katılmış olmasıdır. ismet Paşanın bu seçimlerden gereken dersi çıkarmadığı '50 seçimlerinde ortaya çıkmıştır.
tam tarihi 21 temmuz 1946 olan, türkiye'de muhalefetin de katıldığı ilk genel seçimdir.

aslında genel seçimin olağan tarihi 1947'diydi, ancak demokrat parti'nin henüz 7 ocak 1946'da kurulmuş olmasına rağmen halktan büyük bir ilgi görmesi üzerine, genel seçim bir baskin secim hüvviyetine büründürülerek bir sene öncesine alındı.

dp'den çekinen chp acik oy gizli sayim gibi çok makul(!) bir sistemi bu seçimlerle siyasi yaşamımıza soktu. hatta seçim sırasında yaşananlar 1946 seçimlerinin "sopali secim" olarak anılmasına neden oldu.

birçok usulsüzlüğün yaşandığı da ciddi biçimde iddia edilmesine ve birçok itiraza rağmen seçimler geçerli olarak kabul edildi.

dp, 465 milletvekilliği için gösterebildiği 273 aday arasından 62'sini meclise sokabildi.

chp, bu olaylı seçim süreci sonrasında meclisteki basatlığını korumasına karşın bir daha böyle bir çoğunluk yakalayamadı ve bulent ecevit'in ortanin solu yaklaşımı dışında da ciddi bir kıpırdanma gösteremedi.
şaibeli seçim ve açık oy kapalı seçim olarak tarihe geçen seçimdir.
chp nin gerçek sosyal demokrat olduğunu yedi düvele ispatlayan *seçim. bugünlerde bazı muhalefet ettiklerine 'bunlar sadece kendilerine demokrat' şeklinde eleşrilerde bulunan bir partinin eleştirirken biraz da kendine bakması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
açık oylama ve gizli sayımla gerçekleştirilern demokratik(!) seçimlerdir. herhalde hangi batılı ülkeye gitseniz ve birine anlatsanız güleceği organı şaşırır buna demokratik diyene.
seçim kararı alınması bile DPyi punduna getirme amaçlıdır, zaten seçimlerde de hile yapıldığı bilinir. Neyse ki bir dahaki sefere inönü böyle bir yola gitmemiştir..
açık oy gizli sayım yapılmamış olsa demokrat partinin 11 ile 15 vekil fazla çıkaracağı seçimdir.
akp ye oy çalıyosunuz diyen chp nin kendini sopayla seçtirdiği seçimdir.
(bkz: 1946 ile 2015 i kıyaslamak)
1946 da insan değil hayvan mıydı bunlar?

sopayla kuvvet kullanarak kendini seçtirtmek ne demek?

olum atatürk yeni ölmüş hiç mi nasiplenmediniz adamdan,adamın adaletinden?
geçmişle kıyaslamaksa akp'nin şimdi örnek aldığı osmanlı'da seçim bile yoktu. bir padişah vardı artık nereden geldiyse, o yönetirdi ülkeyi.
hadi osmanlıda demokrasi yoktu ve biz demokrat değiliz,

ya demokrasiyi getirdiğini söyleyen chp?

başınız ayrı götünüz ayrı oynamasın arkadaşlar.
Birisi bana bu seçimleri anlatan bir kaynak kitap, makale önerebilir mi? Ders için gerekli. Yanlı olmasın. Teşekkürler.
Türk siyasi tarihinin en demokratik seçimidir. sıfır şaka. evet.
Cehape zihniyetinin Açık oy gizli sayım ile antik Yunan demokratlarını mezarında ters döndüren seçim.