bugün

pek sevgili demokrat partili evliya cenahının ne hikmetse toprak reformu ve kıtlık nedeniyle toplanan aşar vergileri sonrası muhalefete başlaması ve yeni bir parti kurarak çok partili rejime geçişi sağlamaları akabinde gerçekleşen seçimlerdir.

stalin'in saldırmazlık antlaşmasını tek taraflı feshetmesinden sonra batı ile ilişkileri kuvvetlendirmek zorunda kalan inönü'nün, batı tarafından önüne konulan şarttır çok partili demokrasi.

ama isteyerek ama istemeyerek demokrat partinin kurulmasına müsaade etmiştir.

anti demokratik bir seçim olduğu söylenen bu seçimi, adaylarını ve teşkilatını tam olarak oturtamadığı için boykot etme kararı almıştır zaten demokrat parti.

inönü'nün parti kapatma tehdidi sonrası seçimlere girmek zorunda kalmış ve ortalığı yaygaraya vermiştir "oylarımızı çaldılar" diye. lan hani boykot ediyordun seçimi?

neyse;

pek demokratik demokrat partinin tahkikat komisyonları, vatan cephesi, sokaktan polislerle vekil avına çıkması, metresleri, rakı sofraları hiç konuşulmaz tabi.
tarihimizi anlamak kimseye zarar vermez.
oy oranları verilerinin bulunmadığı seçim.
chp 397, dp 61, bağımsızların 6 milletvekili çıkarmıştır.
chp nin son kez tek başına iktidara geldiği seçim olur.
Türkçe kaynaklarda partilerin oy oranlarının bulunmadığı, Wikipedia'nın almanca ve ispanyolca versiyonlarını oy sonuçlarının bulunduğu seçim.

Almanca vikipedi'ye göre CHP %85.2, dp ise %13.3 oy almıştır.
kaynak: https://bit.ly/3yZSmMc
cehape genel merkezinde yapılsa daha demokrat olabilecek seçimlerdir.

(bkz: açık oy gizli sayım)