bugün

türkiye cumhuriyeti nin, tevhid i tedrisat kanunundan sonra okullara yönelik disipline etme hareketlerinden bir tanesidir.

genelge ;

- hiçbir okulda türk ve türk devleti aleyhine derslerde ve ya ders dışında bir ifade kullanılmayacaktır.
- türklerin bugününü ve dününü kötüleyen, türk ve türk devleti aleyhine yazılmış kitap bulunmayacaktır.
- türk tarihi ve coğrafyasına ilişkin en ufak bir yanlış, ders kitaplarında, duvar panolarında bulunmayacaktır.
- türk toprakları hiçbir ülkenin parçası olarak gösterilmeyecektir.
- ders kitaplarında hiçbir devletin propagandası bulunmayacaktır.
- bütün yabancı okullarda haftada 5 saat türk dili, türk tarih ve coğrafyası okutulacaktır.
- türk dili, türk tarih ve coğrafyası öğretmenleri türk olacak ve milli eğitim bakanlığınca seçilecektir.
- okullarda her türlü dini propagandanın yapılması yasaktır.
- okullarda dini sembol bulundurulmayacaktır,

şeklindedir.

buna rağmen, iletilen yerler hassasiyet göstermeyince şubat 1926 da tekrardan bir genelge gönderilir.

söz konusu genelge;

- yabancı okulların ruhsatnameleri iyice araştırılmadan yenilenmeyecektir.
- bütün yabancı öğretmenlerin türk öğretmenleri bakanlık tarafından tayin edilecektir. tayin edilecek öğretmenlerin öz türk olmaları ve milli duygularla mütehassıs bulunmaları lazımdır.
- bazı yabancı okulların az ücret veren fakir öğrenciyi adi hizmetlerde kullandıkları haber alınmış ve bunun şiddetle yasaklanması emrolunmuştur.
- yabancı okullarda kayıtların türkçe tutulması gerekmektedir. ancak buna uyulmadığı görülmüştür. kayıtlar türkçe tutulmazsa, okulların kapatılmak üzere bakanlığa bildirilmesi gereklidir.
- yabancı okulların bazılarında mekatib i hususiye talimatnamesi ( özel okullar bildirisi ) görülmemekte ve verildiği halde bile bile gösterilmemektedir. kendilerine makbuz karşılığı verilmesi ve her teftişte bu talimatnamenin aranması icap eder. talimatname hükümlerini bilmemenin hiçbir zaman mazeret teşkil edemeyeceği bildirilmelidir.
- yabancı okullarda türkçe ve türk tarihi ve coğrafyasından başka okul idaresinin izni ile ders okutan türk öğretmenlerinin de durumlarının incelenmesi meb na aittir. bu öğretmenlere kimlikleri araştırıldıktan sonra izin verilir.
- bütün yabancı okulların en mutena bir yerine türkiye cumhurbaşkanının 80 * 66 ebadında olmak üzere bir fotoğrafı asılacaktır.
- bazı yabancı okulların kiliselerine dışarıdan bazı yabancıların ibadet amacıyla girdikleri haber alınmıştır. bunun derhal yasaklanması, tekrarı halinde bakanlığa bildirilmesi gerekmektedir.
- bazı okulların, genelgenin aksine kitaplar arasında dini propaganda yapmak için azize resimleri görülmüştür. bunların derhal kaldırılması gereklidir. kiliseden başka yerde haç takamazlar. emrin aksine harekette bulunan müdür ve öğretmenlerin görevlerine derhal son verilecektir.

şeklindedir.