bugün

(bkz: türkiye deki restorasyon faciaları/#39788568)

gaziantep'in araban ilçesinde bulunan roma dönemine ait septimus severus köprüsüne (kırık köprü olarak da biliniyor) yapılan restorasyonun neticesidir.

tarihi köprünün eski hali;
görsel

bu da yeni hali;
görsel

köprü resmen yepisyeni olmuş.

hayır, restore ederken ne kullanıyorsunuz böyle bembeyaz oluyor restore ettiğiniz her şey anlamıyorum ki?

ek bilgi:
tarihi septimius severus köprüsü (kırık köprü), roma imparatoru septimius severus zamanında samsat'ta karargah kuran 4. scythica lejyonu tarafından yaptırıldı. yapıda yer alan sütunlardan biri imparator septimius severus'a, biri karısı julia domna'ya ve diğeri oğulları geta ile caracalla'ya adandı.
köprü, antik dönemlerde dülük ve zeugma'dan samsat'a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliğiyse 8 metredir.
Köprü resmen savas boyasi sürmü$ apaçi gibi olmu$.
nasil bir teknikle yapmislarsa nehiri bile kurutmuslar.
Sonunda UNESCO savaş açacak böyle gide gide.
Yuksek toknoloji ve muhendislik bilgisi sayesinde sanirim, ben tamir yapilan yerle orjinali arasinda fark goremiyorum...
Mukemmel iscilik... Tesekkurler AKP
ne sanat, ne tarihi doku ne de bir estetik anlayışı olan, bir avuç öküz tarafından yapılmış katliamdır. bu ülkenin sahip olduğu potansiyele ana avrat sövmektir ülkeyi yıllardır bunların elinde can çekiştirtmek. ekonomiyi mahvettiniz, tarımı bitirdiniz, ülkenin uluslararası alandaki itibarını ayaklar altına aldınız, gençlerin umutlarını körelttiniz, çaldınız çırptınız bir de tarihi yapıların ırzına geçiyorsunuz. yazıktır, günahtır be..
restorasyon kavramina ve önemine olan bakış açımı değiştirmeye yeten, ancak pire için(buradaki örnek çalışma) yorgan yakmayacağim.

buradaki tarihsel yapinin korunmasi konusunda bile, birilerinin restorasyonu en ucuza mal edip kalani ceplerine attigini hepimiz biliyoruz. daha dogrusu goruyoruz şekil a.
1800 sene sonra tarihi olacağı için şimdiden yepis yeni yapılmıştır. hem daha dur bakalım! o köprünün üstün de ne mangallar yapılıp, selfieler çekilecek.
40 yıllık romalıyım böyle köprü görmedim.

tamam, kimi eserlerin yapıldığı maddeler (mermer gibi) zamanla renk değiştirdiği için restoratörler ilk hâlindeki gibi maddeler kullanılıyor bazen. bu da bu tarz ton farklılıklarına sebebiyet veriyor.

ama bu ne amk? muhtemelen orijinal hâlinde olmayan şeyler de eklemişler. o platform var mıydı acaba normalde?

muhtemelen yine ver yandaşa biraz kazansın mantığıyla kurban gitmiş. böyle olduysa bu kaçıncı diye sormak lazım.

ek: efendim deniyor ki "antik dönemden kalma parçalar ile sonradan eklenenlerin farkı anlaşılsın diye böyle yapılıyor". mantıklı eyvallah da bu köprünün yıkılma gibi bir sorunu yoksa neden yapılıyor? 2 gram beyni ve 1 gram estetik zevki olan insana şu iki görseli gösterip hangisini seçeceğini sorun. ha, illa köprünün ilk hâlini mi göstermek istiyorsun? bunca paraya kıymaya gerek kalmadan bilgisayardan basit bir çizim ile göster, oraya da yıpranmayacak şekilde koy. 2bin yıllık köprünün de anasını sikme.
zengin durmuş işte kardeşim, ziyaret eden batılılar kıskançlıktan çatlayacak, tabi lan.
Köprü alt tarafı biraz cilalanmış. Bu kadar büyütmeyin arkadaşlar. Biraz da bok sarısıyla fosforlu yeşil atılırsa daha etkileyici olur diye düşünüyorum.
Maşallah pırıl pırıl olmuş.
En iyisini yabmışlar!
Neydi o öyle eski püskü, yıkık dökük hali, turist geldiği zaman utanıyordu vatandaş. Şimdi cillop gibi olmuş. Gelsin de köprü görsün gevur!
Elleri değmişken eksik yerleri de betonarme yapsalarmış bir daha hiç yıkılmazmış.:
tarihi eserin katlidir. ne gereği vardı ki restorasyonun?