bugün

kuzey amerika'da sömürgecilik konusunda üstünlük sağlamak için 1750'li yılarda ingiltere ile fransa arasında gerçekleşen savaştır. daha ziyade bugünkü kanada'nın doğu/güneydoğu, bugünkü abd'nin kuzeydoğu yörelerinde cereyan etmiştir. her iki taraf da kendileri ile iyi ilişkiler içinde olan yerli kabilelerinden de destek almıştır. çekişmeli geçen savaş sonuç olarak ingiltere'nin galibiyetiyle bitmiş ve ingiltere fransa'yı kanada bölgesinden tasfiye ederek bu geniş ülkeyi sömürgeleştirmeye girişmiştir.

bu savaşın bazı sonuçları ise şunlar olmuştur:
- fransa daha da zayıflamış ve ihtilale giden yola bir taş daha döşenmiş olmuştur.
- fransa kanada bölgesindeki sömürgeci emellerinden ve topraklarından vazgeçmek zorunda kalmıştır.
- bu mağlubiyet sonrasında aynı bölgede bir müddet sonra abd'nin bağımsızlığına gidecek olan bağımsızlık savaşı başlayınca fransa ingiltere'ye karşı olan isyanı hararetle desteklemiştir.

(edebiyat ve sinema meraklıları için ilave bilgi): mohikanların sonuncusu adlı roman ve aynı romandan uyarlanan filmler bu savaş sırasında geçmekte ve bu savaşa da ziyadesiyle yer vermektedir.
fransa bu savaşla birçok amerika'daki birçok sömürgesini ingiltere'ye kaptırmıştır.bunun üzerine fransa, ingiltere'den intikam almak amacıyla amerika'daki bağımsızlık hareketlerini desteklemiş, askeri ve maddi yardımda bulunmuştur.

fransa, yardımlarından ve savaş sonucu kaptırdığı sömürgelerinden dolayı, büyük zarar görmüştür.bu maddi açığı kapatmak için napolyon bonaparte mısır'ı işgal etmiştir.
sadece fransa ve ingiltere arasında kısıtlı bir coğrafyada geçmesine rağmen bazıları "dünya savaşı" demektedir.
fransa, bu savaş sonunda ortaya çıkan amerikan bağımsızlık hareketı sonucunda ingilizleri yenen amerikalılara özgürlük heykelini hediye etmiştir.