bugün

adayların dikkate almaları gereken, dikkate aldıklarında karlı çıkacakları tavsiyeler.

1. ölü tercih yapmayın.
öncelikle iyi düşünün sırf anne-baba vb baskısında kalarak bölüm seçmeyin ne istiyorsanız onu seçin.
tıp, diş, eczacılık, öğretmenlik falan istiyorsanız nereye olursa gidin ama mühendislik istiyorsanız üniversitesine bakın.
o üniversitede okuyan ya da yazacağınız bölümdekilerle mutlaka konuşun. tavsiyelerini göz ardı etmeyin.
yazmayı düşündüğünüz okul ve bölümü sözlükte aratın. kitapçıkta yazan burslu veya yüzde elli burslu gibi ibareleri iyice araştırıp şartlarını öğrenin. yine kitapçıkta bölümün yanında yazan rakamları(dipnotları) iyice okuyun.
aklinizdan geceni degilde kalibinizden geceni dinleyin. sonunda istemediginiz bir isi zorla yapar durumda bulmayin kendinizi. imkaniniz da varsa o üniversitede okuyan ya da mezun olmus birinden mutlaka tavsiye alin ve sartlarini arastirin.
eğitim değil ortam istiyorum derseniz; uludağ üni. iibf.
mimar olmayı istiyorlarsa mimarlık yazmayı bir kere daha düşünmelidirler.
(#599241)
guzel kizlar, yakisikli erkekler var diye gidip hede universitesinin hodo bolumunu secmeyin.
mumkunse kampusunde siyasi catismalarin olmadigi universiteleri secin.
bayanlar, turbaniniz varsa simdiden cikarin, orada imandan once kurallar var.
sececeginiz universitenin yurtdisi programini inceleyin.
sececeginiz bolumun is bulma olanaklarini arastirin.
sececeginiz universiteyi gezin, olanak dahilindeyse mezunuyla ya da hali hazirda ogrencisiyle gorusun, konusun.

seklinde toparlanabilecek tavsiyerdir.
en iyisi hiç bulaşmayın, hayal kırıklığına uğramayın. illa okuycam diyosanız kesinlikle bursa uludağ üniv. tercih etmeyin, en güzel yıllarınız heba olur.
üniversitelerin siteleri yanıltıcı olabilir, tedbirli olun.
hemen yönetici olucam diye endüstri mühendisliğini seçmeyin. o gazetelerde gördüğünüz ceo vs lerin çoğu 50 yaşını geçmiş adamlardır, işletme, end. müh. gibi bölümlerden mezun olmuşlarsa da iş hayatına girdiklerinde en düşük kademeden başlamışlardır. kimseyi 25 yaşında şirketin yönetim kuruluna oturtmazlar.

eğer ortamcı bir genç iseniz tercihinizi mimarlıktan yana kullanın. zira mimarlık fakültesi genelde okulların en sosyal fakültesi olarak bilinir. bunun sebebi sabahlara kadar proje yaptığınız için sınıf arkadaşlarınızla çok iyi kaynaşmanızdır. erkek iseniz 1 erkeğe 2 kız oranı verir ki bu neredeyse tüm üniversitelerde aynıdır ve muhteşem bir orandır. ancak 4 sene yaşayacağınız ortam için 40 senelik hayatınızın içine etmek istiyorsanız durmayın.**

çok yüksek puanınız varsa, ankarada bir yer seçecekseniz ve odtü ile bilkent arasında kaldıysanız ilk tercihiniz bilkent olsun. gerek olanakları gerekse eğitim kalitesi ile sizi büyüleyecektir. odtü nün de bundan pek eksiği yoktur ancak bilkent bir adım önde gözükmektedir.

ola ki tikky lerle okumam diyorsunuz,** hangi bölüm olursa olsun tercihiniz odtü olsun. eğer sevdiğiniz bir bölüm varsa direk odtü yazın. bu ülkede mezun olduktan sonra hayatınızı kurmanıza yardımcı olabilecek 2-3 üniversiteden bir tanesidir odtü.

yine de kendim eklemek isterim ki sakın ola paranın peşinden gitmeyin. ilk olarak ruhunuzu doyurun. para içinde yüzerken ruhunuz açlık çekeceğine, sokaklarda çalgıcılık yapın, arkeolog olup kazı yapın, tarihçi olup araştırın, ruhunuzu doyurun ve bu yolda da gerekirse açlıktan ölün. en azından mutlu ölmüş olursunuz.
erkek öğrencilerin dikkate alması gereken bir tavsiye.
http://www.pikniktube.com...7ab9a8b2d2c3c6f1ed8fea74c
eğer istanbulda yaşıyorsanız kesinlikle istanbul içinde bir üniversiteyi tercih etmeye bakın...
"bunu yaz bunu yaz geleceğin mesleğiymiş." geyiklerine aldanmayın.o gelecek hiç gelmeyebilir türkiye şartlarında.
öncellikle seveceğiniz, ilginizi çeken bir bölümü seçin.
ders programlarına, içeriklerine mutlaka bakın.
içeri girdikten sonra ulan bunun ne alakası var bizim meslekle demeyin pek kaile alan olmuyor.
ben burayı yazayım da nasıl olsa bir şeyler değişir/değiştiririm gibi boş hayallere kapılmayın, oranın şartlarını kabul ediyorsanız tercih edin.
"abicim bu bölümde süper güzel kızlar varmış bunu yaz bunu yaz." gibi telkinlerde bulunan arkadaşlarınızı tercih süresinde kendinizden uzak tutun.
sen tercih yapacak olan, hayatında sisteme uyarak hatayı yapmış genç bünye, eşit ağırlıktan mezun ve bu yönde tercih yapacak isen, hayatının en verimli ve üretken çağını üniversiteye vermeye hazır ol.

bir iktisadi ve idari bilimler fakültesine gideceksen eğer, unutma hepsi aynı. ve beş para etmez. maliye, iktisat, işletme bunlar farklı isimlere sahip aynı şeyler. ama $unu söylemeliyim en karlısı maliye. mezun olduktan sonra idari yargı hakimliği de dahil olmak üzere geniş bir yelpazesi var. fakat 4 sene sana verilen eğitim-öğretim acınacak bir seviyede. türkiye'nin herhangi bir yerinden mezun olmuş birisinden hiçbir farkın olmayacak. sakin ol. benim gibi akademedik olarak yüksek başarılara imza atamamış biri isen, korkma. kimse zaten senden çok şey beklemiyor. ama umuyorum hayatı başka yerden yakalamak için çaba sarfedeceksin, yoksa 4 sene okuduktan sonra staja, üzerine sınavlara, üzerine mülakatlara ve 30 sene boyunca makul(!) bir maaş ile sabah 8-akşam 5'e hazırlan. üniversitede çok uyuduğun hergün götüne girecek. yaz kenara. eğlenirken birşeyler yapmayı unutma. kendini ilerisi için [eğer ileride dediğim gibi bir hayat istemiyor isen, asilik değil de yaptığın farklı bir hayat istemek ise birşeyler yap] yetiştir.

sana hep, liseye onun ardından üniversiteye gideceksin dediler. işte kapılar açılıyor. göreceksin ebeninkini. hayalarini çöpe atacaksın. sonra yeni hayallerin olacak. onları da savuracaksın. sonra seni ince bir çizgi bekliyor, ya bu karamsar ruh hali ile batacaksın, ya da güçlü olup direniceksin. $u hayatta ki kıstaslar, ne sınavlar ne üniversite. ne diyorlarsa senin için geçerli değil, unutma. bir balıkçı kasabasında balık tutarak da geçer bu ömür. ne istediğini çok iyi özümse. amacın olmaz ise baştan kaybettin. huzur arıyorsan yanlış yoldasın. para arıyorsan taze bitmedi, ne zamandır yok.

bu yapacağın tercih, üniversite tercihi değil, bundan sonraki hayatının nasıl olacağı tercihi hiç değil. bu yapacağın hiçbir şey. herşey sen de bitiyor unutma. düşün, harakete geç. nasıl istiyorsan öyle geçer bu hayat! siktir et öğretilmişliği, süregeleni. çok para hiç paradır olm, hayat göte girer sonra.

zaman geçiyor. geç kalmış biri olarak söylüyorum, korkma.senin ailene göre değil, artık ailenin sana göre düşünmesi gerekiyor. ne yaparsan yap arkanda olacaklar, sen ne dediklerine bakma. en doğrusunu sen biliyorsun. batsanda kendin bat. hadi, şimdi yap tercihini. dediklerimi unut gitsin. kendi kurallarını yaz burdan sonra. her yolun güzellikleri vardır, umarım yakalarsın.
kasmayın şu anda üniversitede okuyanların hangisi istediği bölümde tabiki azıcığı. yani ne kadar yırtarsan yırt istemediğin bi bölüm okuyup sevmediğin bi mesleği yapacaksın. ve ülke de doktar olamak isteyip mühendis olanlar mı ararsınız kanatlı hayvan yetiştirici olmak isteyip doktor olanı mı , öğretmen olmayı isteyip kazı bilimci olanı mı örnekleri çoğaltabiliriz. başarılar...
Dokuz eylul yazmayin. tamam izmirli olabilirsiniz ege 'ye puaninizda tutmuyor olabilir ama yinede son tercih bile kalsa dokuz eylulu yazmayin. tamam hadi dokuz eylul'u yazdiniz fakat iibf'yi kesinlikle ve kesinlikle yazmayiniz. okul 2 sene once bagil sisteme gecti ve bir sinifta artik buraya girip 4 senede mezun olan sayisi 10-15 arasindadir. 25 ya$inda okuldan mezun olmak istemiyorsaniz yazmayin.
ileti$im ve mimarlik fakültelerini tercihinize koyuyorsaniz mutlaka biraz ust yerlere koyun. okula gelince bana dua edeceksiniz.
kısa vadeden çok uzun vadede işinize yarayacak tercihlerde bulunun, bir de akıllı olun. *
rahat rahat takılabileceğiniz okulun fazla kasmayan bölümlerini yazın en azında hayatınızın en uzun tatilini yapmış olursunuz.
okulun yanında şehir seçimide yapın size uygun olmayan yeri yazıp yıllarınızı heba etmeyin.

iibf bölümü istiyorsanız en kolay olanını araştırın onu yazın * . ekonometri yazmayın hele ki uludağ'a hiç gelmeyin bu nedenle.

mümkünse kredili sisteme geçmemiş üniversiteleri tercih edin, okulunuz bir kaç not yüzünden boş yere uzamasın.

aklınız varsa aktüerya yazın.
istediğiniz bölümü puanınız yetmese de yazın. gelmese bile keşke yazsaydım demezsiniz.
tercih formuna yapacağınız işaretlemelerinizde kesinlikle tükenmez ya da dolmakalem kullanmayın.
tercih mercih yapmayın.
okuyacaksınız da ne olacak?
hiçbir zaman hayal ettiğiniz gibi olmayacağını bilin yeter. üniversiteleri gezerken size en güzel yerlere götürürler en başarılı öğrencilerle tanıştırırlar. şahsen benim hiçbir tercih dönemi yaşayan adayla konuşmama izin verilmiyor.

çok önemli olan bir şey daha var, bölümünüzü seçerken alacağınız derslere bir göz atın. biyolojiyi sevmiyorsanız sırf adı artistik diyerek moleküler biyoloji ve genetiği seçmeyin. her zaman seçtiğiniz üniversiteye bok atılacağını unutmayın.

üniversitenizin yerleşkesinde yeterince ot var mı kontrol edin. uzanmak için bir yerler arıyorsunuz zira.

anneniz bananız istiyor ve de garanti işi var diye sevmeden tıp seçmeyin. parası çoktur. karizması vardır ama! hımm iyiymiş aslında bence seçin. *
hayatınızı tercih ettiğinizi unutmayın. bundan sonra mesleğinizden ziyade, işiniz, eşiniz, dostlarınız hatta hayata bakış açınız bile okuduğunuz okulla doğru orantılı olacak.
valla benim de pek hoşuma gitmemişti ilk başta ama öyle...