bugün

hazır olanı tüketmek cazip olduğu için, çalışmak zor geldiği için. bir de dıj mihraklar, borlar. 2023ler felan.
eğitim ve adalet sistemi mış gibi yapıyor. türkiye de üretiyor muş gibi yapıyor. zaman kaybediyoruz.
Diyanete 70 milyar tl bütçe ayırdığı için. Karşılığında ne alıyoruz sıfır. Peki bu kadar parayı altay tankına motor üretmek için ayırsaydık en azından şimdiye bir kaç tane yerli üretim motorumuz olurdu.
neden mi ? saraylara yatırılan, diyanete yatırılan paralarla uzay üssü kurardık, üretene, bilgiliye, sahip cıkmayan bir yönetim olunca, hal kaçınılmaz olur, tubitak denen yer, iş göremezse ne yapsın millet. asıl yatırım yapılacak yer eğitim olmalı, 500 tane de üniversite de açsan ne fayda, bu gösteriştir. adam mezun olup berger kingde bir whooper menü siparişi alıyor, bu mudur üretmek, adam işini yapıp üreteceği yerde, sistemin bozukluğundan ötürü, kapitalist düzene ayak uyduruyor, ayak uydurmaktan kastım köleliktir.
her tarağa muhalefet olan zihniyet yüzünden. adamlar halk için yapılan köprüye bile karşı çıktı.

onu geçtim yerli otomobil seri üretimi için gün sayarken sosyal medya platformlarında dalga geçtiler.
çünkü kitapta üretin yerine yakın yıkın sikin öldürün yazıyor.
evdeki kötü ebeveyn gibi eğitim meselesini çocuk oyalamak olarak algıladığı için. Zeki ve çalışanlar zaten birşey yapıyor, ara eleman ve yetişmiş işçi sınıfı kaliteli olmadığı için üretim olmuyor. Devletin üretime teşvikleri rüşvet tarzından destek tarzına geçmediği için üretim olmuyor. Zaten yapılmışı var dendiği için olmuyor. Yanlış politikalar uygulandığı için üretim olmuyor.
üretmenin diğer finansal yatırımlardan daha karsız olmasıdır. eskiden kendi işim vardı. 1 yıldır planlayıp maliyet hesapları yapıyorum, hiç gerek yok. yatıracağım parayı sokaktan bulmuyorum sonuçta.
Çok basit emek vermeden yemek isteyen bir millet olduk. Bunun ya kendimizce yolunu bulduk ya da yönlendirildik.
üretimden korktuğu için, ris almaktan korktuğu için. al/sat her zaman daha az zararlı olduğu için. maliyet/karlılı, maliyet/işçilik gibi verileri analiz edemediği için.

aslında en büyük sebep nedir biliyor musunuz ?

tembeliz anasını satayım, dibine kadar..

toto/loto dan para çıksa %80inden fazlamız ev alıp kirasıyla bir ömür yaşarım der..
kalitesiz eğitim ve arge'ye önem vermemekten.
bence bunun bir nedeni de işverenin çalışanına saygısı olmaması ve onu bir nevi robot gibi görmesi. işverenin çalışanına iyi haklar sağlıyamaması. insan saygı görmediği sevilmediği değerli hissetmediği zaman üretmek ve çalışmak istemez. tabi bu benim kendi görüşüm.

ayrıca iyi bir sanayi ülkesi değiliz. üretim yapacak kurumlarımız ve yeterli teknik elemanımız yok. üretimden kastım gıda vs değil.
AKP'nin liberalizm denen hastalıklı ekonomik modeli baz alması yüzündendir herşey.
türkiyeyi 3. dünya ülkesi olarak tanımlayan arkadaşlara biraz bilgi vereyim. bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. heleki bilmediği bir konuda yorum yapanlara söylenecek söz yoktur.
türkiye 1. dünya ülkesidir. 1. 2. 3. dünya ülkeleri tanımlamaları, soğuk savaş döneminde amerika ve müttefikleri (demokratik, kapitalist) ülkeler için 1. dünya ülkesi tanımlaması yapılır. rusya, çin ve müttefikleri (kominist) ülkeler için 2. dünya ülkesi tanımlaması yapılır. bu batı ve doğu paktına dahil olmayan tarafsız ülkeler ise 3. dünya ülkesi olarak tanımlanır.

gelelim türkiyenin neden üretemediğine;
bunun başlıca sebebi köy enstitülerinin kapatılmasıdır.
bilmeyenler varsa açıklayayım köy enstitülerinin başlıca görevi, köy öğretmen ve eğitmenleriyle köylerde tarım ve sağlık görevlisi olarak çalışacakları yetiştirmek amacıyla kurulmuş eğitim kurumları olmasıdır.

bununla beraber tarım topraklarının dağılımındaki eşitsizlik. tarımsal yapıya bir çok büyük küçük özel işletmenin egemen olması. üretim tekniklerinin geri bırakılmış olması. tarımın genel gereksinimi olan gübre, ilaç vs.. ülke içinde tekel fiyatlara satılması, toprağın ıslah edilmemesi, ekonomi politikalarındaki başarısızlık. tüm tarımda gdo lu ürünlerin çoğalması ve ilaçlanması. birçok dış ülkeye sefkiyatlarımızın bu ilaçlar yüzünden geri geldiğini unutmamak gerekir ancak hükümetimizin yaptığı açıklamalara bakılırsa gdo lu ürünler sağlıklıymış...

son 10 yıldaki düşüşlerden bazı örnekleri vermek gerekirse bunlar başlıca;
kırmızı mercimekte yüzde 56,
yeşil mercimekte yüzde 66,
nohutta yüzde 36,
ayçiçeğinde yüzde 7,
soyada yüzde 73,
kırmızı ette yüzde3,

ayrıca yurt dışından gelen gıda, elektronik, araba vs.. alınan vergiler devlet tarafından memnuniyet yarattığından dolayı ithalat yapmayı tercih ediyorlar. yani yerli araba falan onları unutun.

şuanda katar ile arap kardeşlerinin durumunu okumuşsunuzdur haberlerde. katar gibi tarımsal üretimi olmayan çöl ülkesi çevre komşular ve büyük devletler tarafından amargo yerse durumunu az çok tahmin edebiliriz. ancak aynı durum türkiyenin başına gelirse bu ambargoyu çok rahat karşılayabilecek tarımsal zenginliğe sahip ancak hükümetimiz bu zenginliği yok etmekle meşguller zeytin ağaçlarıda buna bir örnek.

çok eski bir yunan tv programında türkiyede esir tutulmuş iki askeri davet ediyorlar askerlerden biri atatürk ile olan diyaloğunu anlatıyor. atatürk bu askere hep beraber yaşıyorduk. bizler tüketen sizler üretenlerdiniz. ne eksiğiniz vardı daha ne istediniz? diye sormuş buda osmanlının son dönemlerindeki durumuna bir örnek gösteriyor.
(bkz: Türkiyemin Değerli Yalnızlıgı)
islamlı topluluklar ganimet/yagma toplumlarıdır. üretim yapmazlar.
Onlarca sebebi var
Eğitim sistemi başı çekiyor anaokulundan itibaren herkese aynı dersler işletiliyor sanki herkesin ilgi alani kapasitesi aynıymış gibi başarısız olanlar tembel hatta gerizekalı sayılıyor

Ya okumayı yazmayı gerektigi kadar matematiği ögret bunda bi sorun yok ama neden resim öğretmeni olmak isteyen insana integral türev öğretmeye kalkışıyosun

Ya da tam tersi hayali mimar olmak olan biri neden biyoloji çalışıyor edebiyat çalışıyor

Mezun sayısı çok olsun diye ota boka bölüm açıp milleti dolduruyorsunuz itin öldüğü yere üniversite yapıp tak bi iibf tabelası nasılsa açıkta kalan gelecek diyorsunuz.

Ulan sırf bizim üniversitede 1200 kişi iktisat okuyo bi o kadar da işletme

Sonra diyorlar ki 40 tane alım yapılcak.

Afedersiniz ama ..ler.

Madem genç nüfusun eğitimli olmasını istiyorsun karşılığında verecek iş imkanların olmalı universite yapmaya gereksiz bölümler açmaya kullanacağın parayla sanayiye üretime yönelirsen bu gücü kullanabilirsin ancak yoksa sokaklar diplomalı işsizlerle doluyor işte ama sorsan hepimiz okuduk hepimiz mezunuz..
mesela ;

türkiyenin ihracat şampiyonlarına baktığınızda;

ilk onda 'Ford otomotiv, tofaş (fiat), Toyota otomotiv, Bosch gibi markalar bulunmakta.

türkiye nin en zengin holdinglerine bir bakalım ;

Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, doğuş ailesi vesaire,

2017 yılı içerisinde mayıs ayına kadar olan süreçte türkiye'nin en büyük ithalat kalemi nedir biliyor musunuz?

cevabını hemen tuik in verilerine göre verelim ; Makinlar ve ulaştırma araçları- Machinery and transport equipment.

toplam 19.7 milyar dolar.

şimdi ülkenin en güçlülerinin elinde bulunan sektör ithalat odaklı çalışan bir sektör ise, makina ve ulaştırma araçları üretimi sizce artar mı ? sorunun cevabını bekli siz bulabilirsiniz ?

edit : imla
Neden üretsin? Hazır almak varken. (!)
bu konuda banu avar ın bir yazısı var.

avm kültürü.

üretmeden tüketmek. senelerdir süregelen aptallaştırma ve tembelleştirme politikasının güzide meyvesi bu.

benim görüşüm ise makarna. karbonhidrat yemekten beyne oksijen gitmiyor.
Yaran yanlış okumalar.

(bkz: türkiye neden üremiyor)
çünkü gılışdar ssk'yı yok yok , sgk'yı bat... , aman neyse ikisini birden batırmıştır.
Öyle bir istek yok ne yazık ki.
Devlet büyüklerimiz ayakkabı kutuları doldurmaktan böyle şeylere zaman bulamıyorlar.
Yok eğitimmiş yok üretimmiş devletin parası vekilleri ve bakanları doyuruyor ya gerisinin bir önemi yok.
Ha Türkiye'den neden mi icat, icraat çıkmıyor?
Eğitim yok eğitim, eğitime destek yok.
12 yıl zorunlu eğitim amaç bulmuyor. -ki artık lise zorunluluğu kaktı-
icatları ya da bazı büyük işleri yapmak için zeka gücü gereklidir.
Ha Türkiye'de o zeka gücü yok mu?
Var.
Ancak devlet bu zekayı bulmaya sermaye harcamıyor, gerek duymuyor.
Genç zekalar, ya keşfedilemeden yok olup gidiyor ya da destek göremediği için üretemiyor.
Bu nedenle Türkiye de üretmiyor.
ingiltere üretiyor.
isviçre üretiyor.
Amerika üretiyor.
Almanya üretiyor.
Japonya üretiyor.
Hatta Hindistan bile üretiyor, Türkiye üretmiyor.
Çünkü; ingiltere, isviçre, Amerika, Almanya, Japonya, zekaya yatırım yapıyor; eğitime destek veriyor.
Hatta Türkiye'nin TÜBiTAK'da geri çevirdiği projeyi nasa havada kapıyor.
kalitesiz eğitim,
tübitak gibi kurumların içinde eğitimsiz kişilerin bulunması,
başka ülkelerin yeni buluşların patentini almak için çabalaması
beyin göçü.
Üretemiyor çünkü en temel gelir kaynağı tarımda dahi göbeğinden dışa bağlı. Endüstriyel tarım seviyesine halen geçinebilmiş değil. Ayrıca Türkiye sanayide de montaj kısmında devreye giriyor. Montaj sanayi kati suretle fayda getirmezken daima diğer ülkelerin aramizdaki farkı açmasına vesile olucu temel faktör.

icabında en dandik ürünlerle de olsa, yerli malı olanlar ile hayatımızı devam ettirmeyi tercih edip en iyi malı üretene kadar kendimizi ithal mala kapatmaz isek bu gidiş daima devam edecektir.