bugün

osmanlı'nın tam 365 sene boyunca yapmadığı şey.

abicim sen bilfiil tam 365 sene mısır'ı yönetmişsin, oraya sahip olmuşsun, bir allah'ın kulu da gidip "lan bu binalar ne böyle çölün ortasında" diyerek içine girip bakmamış.

yok böyle bir vizyonsuzluk...

1517'de mısır'ı fetheden ve hakim olan osmanlı'ya göre piramitler bir tahıl ambarıydı ve bu piramitler osmanlı kayıtlarına yusuf ambarı olarak geçtiler.
görsel

yusuf peygamber firavun'un emrinde çalıştığı sırada mısır devletinin mali işlerinden sorumluydu ve bolluk yıllarında elde edilen ürünleri depolamak için devasa ambarlar inşa ettirmişti. işte bu piramitler o ambarlardı osmanlıya göre ve bu yüzden bunlara yusuf ambarı adı verildi.
görsel

neticede birer tahıl deposuydu(!) bunlar, tahıl deposunun içine girip bakıp ne olacaktı ki?
girmediler. araştırmadılar. içine bakmadılar...
görsel

yahu bir içine gir bak, şu kabartmalar rölyefler nedir diye bir araştırsana. yok...
görsel

şu sfenksler nedir abicim diye bir incelesene.
görsel
görsel

piramitler ortaçağ'da avrupa'da biliniyordu, ama avrupalılar için piramitler macerası 18. yüzyıl sonunda napolyon'un mısır'a saldırması ile başlamıştı.(1798)
aynı yıl britanya ve fransa donanmaları arasında cereyan eden abukir deniz muharebesi ile birlikte ingilizlerin dikkati de piramitlere ve mısır'ın antik kalıntılarına çevrilmişti.
görsel

işte 18. yüzyıl sonunda başlayan avrupalıların antik mısır keşifleri 19. yüzyılın başında mısır hidivi olan kavalalı mehmet ali paşa ve sonra gelen mısır hidivlerinin desteği ile süratlendi ve mısır piramitleri ve antik mısır kalıntılarından tüm dünya haberdar oldu.

bu dönemde dahi osmanlı hakimiyetinde olan mısır ve piramitler malesef osmanlı'nın ilgisini hiç çekmedi.
oysa ki mısır'ın fethinden hemen sonra mısır'da bulunan bazı dikilitaşlar istanbul'a getirilmiş ve dikilmişti. hatta istanbul'un fethinden önce bizans döneminde mısır'dan getirilen Theodosius Dikilitaşı bunların en bilineniydi ve yüzyıllardır istanbul'un göbeğinde durmaktaydı, ama osmanlı bu dikilitaşın üzerindeki yazılar ile piramitlerdeki yazıları kıyaslama gereği bile duymadı malesef...
görsel

ve tabi kaçan balık büyük oldu.
mısır'dan çıkarılan hazineler, antik kalıntılar yağmalandı. bugün antik mısır uygarlığına ait pek çok eser dünyanın büyük müzelerinde sergileniyor.
görsel

son olarak, istiklal marşımızı yazan mehmet akif ersoy'un piramitler önünde çekildiği fotoğraf;
görsel

edit: mısır'a sahip çıkamayan osmanlı, aynı davranışı ege'de hakimiyeti altındaki bölgelerde de sergilemiş. hiçbir antik kalıntıya, tarihi yapıya önem vermemiş.
misal atina'daki parthenon, cephanelik-baruthane olarak kullanılmış. burada görev yapan askeri birlik için de parthenon'un içine bir cami yapılmış.
görsel

mısır, yunanistan böyle. peki ya anadolu.
anadolu'daki tarihi eserler de aynı. özellikle 19. yüzyıldan sonra anadolu'daki antik kentlerin yağmalanmasına ses çıkarmamış osmanlı. pek çok eseri hediye etmiş. örneğin bergama şehrini komple almanlara vermiş, almanlar da bergama'yı komple berlin'e taşıyarak pergamon museum'u oluşturmuşlar.
bu davranışın pek çok örneği mevcut, yazdık hep bunları;
(bkz: tarihi eserleri çalınırken uyuyan osmanlı)
(bkz: knidos aslanı/#42143796)
(bkz: likya yı yağmalayan ingiliz charles fellows/#40532509)
(bkz: abdülhamid in yurtdışına kaptırdığı tarihi eserler/#40529074)

#tarih
bakış açısı meselesi. osmanlı'nın öyle eski eserlerle ilgisi olsa önce anadolu'da yatan tonla kalıntıyla uğraşırdı. adamlar sıcak para peşindeydi (ganimet). eğer bunların içinde altın olduğunu kestirse bir hamle yapardı elbette.
bunun dışında ölüye, mezara dokunmak uğursuzluk getirir tarzında bir takım inanışların da etkisi olmuştur. oysa gavur kralını tanımaz, tanımadı da zaten...
Osmanlı ileri gelenleri oğlancılık ve amsalaklıkla meşhurdu.
Bakmamasi iyi olmus baksalar yikmaya çalisirlardi.
Osmanlı eseridir. Vatan haini olmak istemem.
Tengir hocam tek piramitler mi? Anadolu da ne yerler var..

Adamlar yanindan bile gecmemisler.. suriye, irak, balkanlari falan saymiyorum bile...
Piramit karin mi doyuruyor.

Bos yapma,osmanlının boş islerle isi olmadi.
osmanlı tarihinde hiç bir zaman bilim ve sanat ön plana çıkamamıştır. padişahlar eğitim seviyesinin artmasından bile endişe ediyorlardı. halk öğrenirse koltuklarının gideceğinden korkuyorlardı. bu yüzden de hiç bir şeyi araştırmadılar. sadece insan gücüne önem verip toprak kazanmak oldu amaçları. geleceğe yatırım yapmayan hiç kimse ayakta duramaz.

günümüzde öyle mal tipler var ki gerçekleri kabul etmeyip anası babası gibi osmanlı torunu olduğunu iddia ediyor. osmanlı bir aileydi ve ülkeyi pariste sevr anlaşması ile satıp tüm aile yurt dışına kaçtı. gerçek osmanlı torunları avrupaya yerleşti, orada büyüdüler. türkiyeyi bile görmemiş tipler vardır belki de. azıcık mal olmayın amk. sorgulayıcı, araştırıcı olun. doğruya doğru yanlışa yanlış diyecek kadar haysiyetli, onurlu olun.
Osmanli zamani pek cok tarihi eser, put bunlar diye yikilmis. Buyuk cogunlugunu merak bile etmemisler.

Turk mektuplari kitabinda anlatilir. Heykel goren bir turk koylusu eline kazmayi alip direk yikmaya girisiyor, elci napiyonuz amk diyince turk de gulerek tapacak miydin kafir diye guluyor.
türklerin ruh hastalığı islamiyetle başladığının göstergesidir, kuran ve sünnetten beslenen toplum ve halklar bırak sanatı gelişmeyi, kendi içlerinde çatışmaktan kıçlarını toparlayamazlar.
Müze kavramı, seyahat turizmi, kültür turizmi gibi kavramlar çok taze kavramlar ve anlayışlardır, tüm dünya için bu böyledir.

islamiyette heykellere, pagan efsanelerine prim vermek yoktur, aksi halde şirke kapı açmış olursunuz. günümüzde bile bu kadar imkan içersinde bu düşüncenin yayılma imkanı bulduğunu görür ve üzülürken kontrolü elinde tutan bir yönetimin bile isteye görmezden gelme ve yok etme yoluna gitmeye tercih etmesi anlaşılır bir durumdur.

Bırak müslüman osmanlıyı, firavun hanedanları sona erdikten sonra mezar hırsızlarından başka kimse de gitmemiş zaten piramitlere. Hırsızlar, çeteler, eşkiyalar da bu yerlerin reklamını yapmamış ve osmanlı sorduğunda tahıl ambarı cevabı vermişlerdir, siz ne zannediyorsunuz ki. Olaya uyanan bir yetkili olduysa da, bu konu ayrıca kayıtlardan incelenmedikçe böyle bir sözlük ortamında konuşmak ancak dedikodu olur.
Sizden önce ki kavimleri yol kenarında yıkık görüp hiç ders almaz mısınız?
Bu anlamda bir Kur'an ayeti vardı, şu an müsait değilim bakıp incelemeye zamanım yok.

Diyeceğim: Osmanlı Kur'an da okumamış.
Okusaydı ibret-i alem için eski Yunan tapınağın içine cami yapmaz, orayı orijinal halinde onarır veya öyle bırakır kapısına oraya bu ayeti asar, oraya elleyeni de orada asar idam eder bu eserleri korurdu.
Sonra ingiliz alman kısacası elin gavuru gelir tarihi eserlerini alıp götürür.
(bkz: kayıp binyıl)
vizyonsuzluk nedir? sorusunun cevabını tek bir cümleyle verdirten müthiş olay.