bugün

acıh ta bağa vir

barıs manço ´nun bizim "etiler tayfasına" kapak olacak biçim bir şarkısıdır.

dümbüllüleri, nasrettin hocaları bağrından çıkarmış anadolu´nun ne menem bi şey olduğunu anlarsın bu türküde. sarkıdaki bütün tamlamalar mesela, tamamıyla barış manço´nun değil, güney türkiye adamının tamlama buluşuna örnektir.

"hiç bir sey bulamayan omzunu oynatır" lafı çok komik, hani yapacak bişeyi yok, o da artık omzunu oynata oynata danseder babından, bir anadolu deyişidir. ya da "canı kaymak isteyen cebinde manda taşır" lafını biz babaannelerimizden biliriz (aslına bakarsan ne derin anlamlar çıkar bu sözden)...niye manda, çünkü en iyi kaymak manda sütünden olur da ondan. çünkü manda sütü acayip yağlıdır, kaymak ondan yapılınca,kesmez.
yani bayaa insanı gülümseten, ama sadece gülümsetmekle kalmayan son derece bilge birkaç anadolu deyişini biraraya getiren bir barış manço şarkısıdır bu. makamı da güney anadolu türküsü kıvamındadır, ısparta´da, konya´da afyon´da türkülerinin karar notasını "pes" seslerde bağlarlar, aynen bu türküdeki gibi.

hiç de sadece komik olmayan bilge anadolu yu bize ucun ucun gösteren bu barış manço şarkısını duyduğumuz zaman, anadolu´nun o new york polisinden falan hiç de aşagı kalır bir yanı olmadığını , tam tersine çok kesin ve açık bir şekilde olaylara noktayı koyduğunu görürüz. ve hayranlığımızı gizleyemeyiz.