bugün

cemaat gazetelerinin cemaatlere etkileri

öncelikle, hürriyet, milliyet, sabah, cumhuriyet gibi köklü gazetelerin nasıl bir kuruluş serüveninden geçtiğini bilmeyen; hatta aslında bu gazetelerin de babalar gibi "cemaat gazetesi" olduğunun farkında olmayanlar için zaman, yeni şafak gibi gazeteleri akıllara getirir.

eğer burada kastedilen zaman gazetesi ise bir kaç kelam edeyim;

zaman gazetesi bundan 20 yıl önce "gülen hareketi" çerçevesinde kurulmuş bir gazete olmakla birlikte; bizden, bizim kültürümüzden, bizim içimizden doğmuş bir gazetedir. aydın doğan'ın sahibi olduğu gazeteler gibi farklı kültürleri empoze etmeye çalışmaz.

zaman gazetesi, haber ve yorumu ayrı veren yegane gazetedir. verdiği haberlerde zerre miktar yorum bulunmaz dolayısıyla zaman okuru, gazetesinden net bilgiye çok rahatlıkla ulaşabilir. gelelim yorum sayfalarına, yorum sayfalarında ali ünal, hüseyin gülerce, ali bulaç gibi sağ kültürle beslenmiş değerli yazarların yorumları olduğu gibi; etyen maçupyan, herkül milas gibi yabancı uyruklu ve müslüman olmayan yazarlar da yazarlar. bu durum zaman okuru için bir zenginlik, bir ayrıcalık, bir güzelliktir. farklı şekilde düşünen insanların ne düşündüğünü öğrenmiş, başka fikirlere da saygı göstermesi gerektiğini özümsemiş olur. peki zaman, neden "solcu" yazarları da bünyesinde barındırıyor? çünkü sağıyla, soluyla tüm türkiye'ye hitap etmek istiyor. "ne okuyorsanız okuyun bir zaman'ı okuyun" diye reklamlarında geçiyor zaten.

sonuç olarak, herkesin kendi düşünce dünyası adına bir yazar bulabileceği ve haberleri yorumsuz sunmasıyla herkese hitap eden bir gazetedir zaman. bir cemaat gazetesi demek onu küçültür.