bugün

allah

islam'ın olmazsa olmazı.

hakkındaki kesin olan iki şeyden ilki arap mitolojisindeki ay tanrısı olması. iyimser ve spiritüalist bir bakış açısıyla bakarsak, dönemin arap önderlerinin "insanlığın evrensel bilinci"ne atıf yapmak için seçtiği bir isim olduğu düşünülebilir. benim düşüncem buna daha yakın.

hakkındaki diğer kesin şey ise, 7.yy civarlarında yahudi inancındaki unsurlarla ciddi şekilde harmanlanıp yhwh'nin yeni ve nispeten sakinleşmiş edisyonu olarak ortaya çıkarılmış olması. ama bu sakinliğe rağmen bugünkü inananları günümüz dünyasındaki en vahşi, en kadın-düşmanı ve en saldırgan sosyo-kültürel yapınının mümessilleri.

bu nedenle eğer allah çevresinde şekillenmiş inancı bir toplum mühendisliği projesi olarak düşünecek olursak, bu projenin oluşturduğu şartların insanlığın uygarlaşmasına çok da fazla yarar sağlamadığını görebiliriz. tabi bu şartlar, alakasız ve bambaşka bir amaç uğruna kasten yaratılmadıysa. bunun devamı da işin komplo teorisi kısmına girer.

ateistler arasında sıklıkla rastlanan bir görüşe göre, "insanlığın gerek doğa gerekse sosyal yapılar karşısındaki acizliğinden kurtulmak için antropolojik bir süreç içerisinde ortaya koyduğu koruyan-cezalandıran üstün varlık anlayışının biraz evrilmiş bir hali kendisi." tabi ateizmin, doğası gereği, her ateisti mutlak olarak bağlayan kesin kuralları ve tanımları olmadığı için buna da her türlü itiraz gelebilir ateist bireylerden. bu yüzden ben az itirazı alacak türden ortayollu bir tanım bulmaya çalıştım kendilerinin de affına sığınarak. hoşgörü göstereceklerinden eminim.

müslümanlar ise şöyle bir tanımı öne çıkarırlar: "varlığı ve birliği hak (gerçek) olan, yegâne mabud (ibadet edilen) ve yaratıcı. zamandan ve mekândan münezzeh (arı, uzak) olan, hazreti muhammed (s.a.v) i insanlara ve cinlere son peygamber olarak gönderen rabbimiz." bu da benim müslümanlığa kafayı takmış bir ergen olduğum zamanlardan kalma. bu entry'nin editlenmemiş hali. insanlığın inançsız olanlarını görmezden gelen ve onları da "biz"e dahil eden ileri demokrat müslüman tavrıma dikkatleri çekerim. bu tanım hem entry'nin ilk hali olduğu için, hem de çok tebrik almış olduğu için sözlükte takılmadığım yıllar içerisinde, müslümanların genel profiline mal etmekte bir sorun görmüyorum.

hasılı kelam, birkaç tasavvuf kıssasını sallarsak, tarih boyunca sadece bir kişiye dört başı mamur hitap etmiş olmasına (o da iddia tabi) rağmen, ortalığı en çok karıştıran kavramlardan birisi. adeta bir kuyuya atılan taş, adeta bir garajdaki ejderha.