bugün

allah ın matematiksel ispatı

nafile bir çaba. euler'le diderot'nun hazin düellosunu hatırlamamak ne mümkün, matematik cehaleti epeyi dertlendirmiştir muhtemelen diderot'yu ki zaruren kabul etmiş;

"Fransız filozofu Denis Diderot (1713-1784), Kraliçe Katerina tarafından Rusya'ya çağırılır. Diderot, dine karşı düşüncelerini her fırsatta dile getiren bir filozoftur. Söylemleriyle Rus çariçesi Katerina'yı kızdıran Diderot'a bir ders vermek isteyen Katerina, Euler'den bu konuda yardım ister. Euler, matematiksel bir yoldan Tanrı'nın var olduğunu kanıtlıyabileceğini eğer isterse bunun kanıtını Diderot'a sunabileceğini söylemesi üzerine, Katerina bu haberi Diderot'a iletir. Diderot matematikçilerin Tanrı'nın varlığını cebirsel yolla gösterdiklerini duymuştur ve merak etmektedir, bu yüzden Çariçe Katerina'nın saraya davetini memnuniyetle kabul eder. Euler ve Diderot, büyük bir kalabalık önünde karşırlar.

Euler, Diderot'ya doğru ilerledi, ciddi ve ikna edici bir uslupla Bayım, (a+bn)/n=x şeklindedir, o halde Tanrı vardır. Yanıt veriniz.

Bu söz üzerine Diderot bir an sessizleşir. Sessizliğini, etraftakilerin kahkahayla karşılaması üzerine, Katerina'dan Fransa'ya dönmek üzere izin isteyerek toplantıdan ayrılır."

(kısa matematik tarihi, dirk struik, alınteri değil copy/paste;http://www.hassas.org/madde22/matematik/index1.html)