bugün

dunning kruger etkisi

doğruluğunun uzun uzun tartışılıp sorgulanması gereken teori. ki bana göre tamamen olmasa da kısmen yanlıştır. (kendime pay çıkartma niyetinde değilim)
nitekim kendini yetersiz hisseden insanlar alanında uzmanlaşmamış veya öğrenime devam eden insanlardır, öğrenmeye ve sorgulamaya, bazı sorulara cevap aramaya devam ediyorlardır. bildikleri kesin şey varsa o da aslında hiç bir bok bilmedikleridir. kısaca kendilerini yetersiz veya aciz hissetmelerinin sebebi hala öğrenme aşamasında olmalarıdır.
dunning ve kruger kardeşler* testlerini 45 tane işe yaramaz öğrenci üzerinde değilde, eğitimli ve eğitimsiz aktif olarak çalışan insanlar üzerinde deneseydi, yanılma olasılıkları kat ve kat artardı. ayrıca bu kardeşlerin teorilerini görüp "valla hee, bazı adamlar var bi bok bilmeden attırıp tutuyorlar" diyenler de, aslında bu teorinin cahil insanlar safında yer alabilir, umarım nobel ödülü veren topluluk bu şekilde düşünüp karar vermemişlerdir.
atılgan/girişimci ruhuna sahip insanlara gelecek olursak, bunların hepsinin cahil olma olasılığından bahsetmek bile istemiyorum. gerçeğe bakacak olursak kendi patronlarımız dışında girişken insanların aslında ne kadar etkili, yetenekli ve zeki olduklarını göreceğiz, bu insanlar bir çok şeyi bilmediklerinin farkındalardır fakat alanlarında uzman ve başarılı oldukları için kendilerine olan güvenleri tamdır(kendi dallarında).
öte yandan gerçekten cahil insanların atıp tutmaları, laftan öteye gidemez, lafı bile var peynir gemisi lafla uçmaz. zira hiç bir bilgi sahibi olmadan, sadece kendine güvenmek insana başarı getirmez. eğer insan konuşuyorsa ve yeterliliği varsa o insan boşa konuşmuyordur, atıp tutmuyordur.
özetleyecek olursak, zeki bir insan kendini yetersiz hissediyorsa, bu onun karakteriyle ilgilidir. ve yine daha az zeki bir insan girişimci ve katılımcıysa başarılı olmaya daha yakındır ve bu onu aslında daha zeki yapar, çünkü sadece düşünüp konuşmamıştır, pratiğe de dökmüştür.

(bkz: iki saattir konuşuyoruz bir kere nihat doğan demedik)
nihat doğan başbakan olursa bu entry götüme girsin...