bugün

bilincin yalan olması

"ben" diye adlandirip, cok farkinda oldugumuz bilincin aslinda beynin bize kurdugu bir tuzak olmasidir. bazi hayvanlarda da benzer bir his var, kendilerinden haberdarlar, ozellikle karga, sempanze, yunus gibi yaratiklarda bayagi gelismis bir duygu bu; gelgelelim aslinda bir cok seyden habersiz olduklarini biliyoruz. demek ki bu "ben" hikayesi, bilinc denen ic rejim, doganin beyin sahibi bazi turlere kazandirdigi bir ozellik. bakteride, bocekte yok mesela bu zihniyet.

insandaki doga kaynakli bilinc yalan dolan ise, bu kadari ile dna'nin kolesi isek, bize kalan gercek malzeme insan kaynakli bilgidir; ancak su insandan bu insana, su kisiden bu kisiye, seneden seneye degismeyen farketme bicimleri: yani olcme bilcme, yani mantik ve matematik, yani deney sonuclari...

bunun bir baska anlami daha var: eger bilinc bize belli bir yalani soyluyorsa, insani bilme bicimimiz ile beynimize baska modeller de uydurabiliriz -ya da "ogretebiliriz" diyelim-, doganin bir kalesi daha isgal edilebilinir. "sen soylesin boylesin", "buyuk adamsin", "ise yaramazsin" ve envai cesit bilinc iluzyonlari fark edilip yeniden duzenlenebilir.

devletin bu konuda vatandasi aydinlatmasi gerekmektedir...
güncel Önemli Başlıklar