bugün

18 wheels of steel pedal to the metal

Halen bilgisayarımda kayıtlı olan, amerikan yapımı şahane bir tır oyunu.

Öncelikle 18 wheel serisinin en güzel oyunu olduğunu düşünmekteyim zira oynanabilirlik, kargoların çeşitliliği, harita vs. fazlasıyla doyurucu. Ancak iş rutine binince biraz sıkıntılı hale gelebilir oyun.

Oyunda story modda öncelikle size atanan görevlerle haftalık kazancınızı çıkarıp kendi çekicinizi almaya çalışırsınız. Bundan sonra da 1.000.000$ toplayana kadar kargo taşıyıp patron olarak sürücüler kiralayıp tır imparatoru olmak için uğraşırsınız.

Haritası fazlasıyla geniş. ABD'deki neredeyse bütün eyaletlerin yanı sıra Meksika ve Kanada'da bazı şehirlere de kargo taşıyabilirsiniz. Her kargonun belirli sürücüler tarafından taşınması öngörüldüğü için yükleri sağlam teslim etmek önemli. Bu sayede prestijinizi arttırarak none-bronze-silver-gold(0-25-50-75-100 puanlık dereceler) şeklinde yükselebilirsiniz. Yollardaki her benzinlikte durmanızı ve benzin almanızı öneririm. Ayrıca kantarlarda durmanız lazım, bu yüzden iyi para kazanmak için yükü normalden fazla ve yasak olan bir kargoyu taşımayı seçmişseniz kantarların olmadığı yolları tercih edin zira polis sağlam ceza yazıyor ve prestij kaybınız da oluyor.

Şehir detayları çok iyi değil ancak ben bu oyun serisinin hiçbirinde zaten detaylı bir şehir görmedim, tek bir insan bile yok ortalıkta mesela. *

Bir de diğer sürücülerle yarış modu var. Şöyle ki üç rakiple birlikte en uzun seyahati yapıp miamiden seattlea en kısa sürede gitmeyi deneyebilir, veya en kısa sürede milyoner olmak için çalışabilirsiniz.

En güzel ve zevkli özellik ise tırlara sürüyle upgrade yapabilme özgürlüğü. Hatta programcılıktan biraz anlıyorsanız kendi özgün tırlarınızı yaratmanız da mümkün.

Uzun süreler tır kullanmayı seviyorsanız, sıkılmak nedir bilmem diyorsanız, yapın bir playlist, doldurun orhan baba, müslüm babayı, gazlayın amerika yollarında.

Not: Oyunun türkiye haritası eklenebilen, hatta çeşitli otobüs firmalarıyla yolcu taşınabilen yamaları var ama her makinada aynı randımanı vermeyebiliyor.