bugün

çatırdayan avrupa birliği

son küresel kriz, en büyük hasarı hiç de beklenmedik bir biçimde avrupa birliği üzerinde veriyor.

ilk olarak macaristan ve romanya'da görülen etkiler, anlaşıldığı kadarı ile kasırga öncesindeki esintilermiş. yunanistan ile yıkıcı etkilerini göstermeye başlayan kasırga, polonya üzerinden geçerek ispanya'ya ulaşmış görünüyor.

yatsınamayacak gerçek tüm çıplaklığı ile gözler önündedir artık. avrupa birliği çatırdamakta, yunanistan'ı temellerinden sarsan ekonomik krizin, gerçekte yalnız yunanistan'a ait olmadığı, avrupa birliğinin sorunlu yapısından kaynaklandığı gerçeğidir bu.

birliğin temel sorunlarının şunlar olduğu gözleniyor;

- yunanistan, bulgaristan, romanya, macaristan, polonya gibi ülkeler, avrupa gelişim fonlarını kullanarak hem ülkelerini imar etmeye ve hem de özellikle inşaat sektörü gibi lokomotif sektörlerde büyük istihdam gerçekleştirerek suni kalkınma hızları ve refah ortamı sağlamaya alıştılar. bu geçici refah ortamı; mevcut yatırım fonlarının küresel krize bağlı olarak hızla azaltılması ile birlikte bu ülkelerde aynı hızda işsizlik olarak kendini gösterdi.

- avrupa birliği, üyelerinin bu tür sorunlar yaşamasına karşı çaresiz kaldı. hızlı ve etkin çözümler üretemedi ya da fransa ve almanya gibi birliğin lokomotifi ve finansörü pozisyonundaki ülkeler, inceldiği yerden kopsun moduna girdiler. ingiltere ise elini hiç bir dönem taşın altına sokmamış, para birliğine dahil olmamış ve hatta uyum yasaları çerçevesinde zorunlu olan; 'metrik sisteme geçme'yi dahi kabul etmemişti. tabiri caizse, daima sahnelerde ama yardımcı oyuncu pozisyonundaydı.

- avrupa yatırım fonlarının %65 gibi dev bir dilimini finanse eden almanya; yunanistan ve ispanya gibi ülkelerde kamu ve özel sektöre ait personele ödenen ücret ve sağlanan sosyal imkanların, kendi halkına ödediğinden daha yüksek olmaya başladığının farkına vardı. sonuçta, el kesesinden saltanat sürmek de bir yere kadardı ve almanya; kelimenin tam anlamıyla, havlu attı.

açık-açık dile getirilmese dahi gerçekte durum budur ve avrupa birliğinin özellikle yunanistan, ispanya, portekiz gibi el kesesinden sefa sürmeye alışmış üyelerini zorlu günler beklemektedir. burada, romanya, polonya, bulgaristan ve macaristan biraz daha şanslı görünüyorlar zira, bu ülkeler eski doğu bloku ülkeleri olduğundan halkları, kıt-kanaat geçinmeye yabancı değiller. hiç değilse orta yaş üzeri nüfus için böyle bir durum söz konusu.