bugün

uzman çavuş

resmiyette erbaş sınıfına girse dahi konum olarak erlerden daha aşağıdırlar. komutanlar normal askerlere karşı daha kibarken kocaman adamlara karşı sırf uzman çavuş diye ana avrat küfretmekte sakınca görmezler. askerde en çok ezilen insanlardır. onlarda sinirlerinin, ezilmişliklerinin cezasını normal erlere ödetmeye kalkabiliyorlar.

terörle mücadele polisten alınıp askere ihale edilince böyle bir mevki oluşturuldu ve sivillerden paralı asker olacakları seçip onlara uzman çavuş rütbesi verdiler. (eskiden de uzman çavuşlar vardı ama genelde ahçı, terzi, tamirci vb gibi askerlikle ilişkisiz konularda alınırdı ve savaşmazlardı.)askerin başında tim komutanı olarak gönderilecek üst mevki normal subayların böylelikle tim görevinden kurtulmaları sağlandı. o dönemleri hatırlıyorumda; timlerde askerlerin başına subay verilmiyor ve acemi erlerden seçilen onbaşı ve çavuşlar dağlarda çatışmaya girince çok zayiat veriliyordu. başlarında tsk içinden subay verilmemesi çok eleştirilir olunca uzman çavuş icat edildi... gerçi farkeden birşey yok. görünüşte tsk mensubu olsalar dahi hiçbir hakları yok. normal er daha el üstünde tutuluyor. bir çatışmaya girince ilk harcanacak insanlar oluyorlar. terörle mücadelede kaç subay zayiat verdik kaç uzman çavuş zayiat verdik araştırabilirsiniz. jitem dışında terörle mücadele edenler tsk değil uzman çavuş ve erler. normal subaylar orduevinde imkanlar kullanmakla, ordunun yazlıklarını kullanmakla, darbe planlamakla meşgul.

edit: çoğunlukla sinirli tipler olarak aklımda yer etmişler. fakat normal görüyorum. er, bir suç işler başındaki uzmana patlarlar. mecburen disipline etmek zorundadır. doğuya gidip ölümle burun buruna çatışmaya girmek ve arkadaşlarınızın, eğittiğiniz veya eğitmediğiniz 20 yaşında çocukların ölümü insanı yıpratması doğaldır. binbaşımız uzmanların doğuda yaşadıklarıyla kafayı sıyırmaya başladıklarını, zaman zaman batıda sessiz sakin karakollara gönderilerek rahatlatıldıklarını anlatırdı.