bugün

kürtler ile aynı ülkede yaşayıp kürtçe bilmemek

bir ülkede resmi, ortak dil kavramı vardır; bu en çok konuşulan dilin, en büyük halk kitlesi tarafından kullanılması demektir. çoğunluk bir dili konuşurken, azınlığın ona uyması gerekir, çoğunluğun azınlığa değil. en ekonomik, en akılcı ve en işler yöntem budur çünkü. kürtler bizim kardeşimizdir fakat türklerin de bir azınlık dilini öğrenmesine gerek yoktur. nasıl çerkesce, lazca, ermenice öğrenmiyorsak, kürtçe de öğrenmeyeceğiz.

kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan, bilim dili olmayan, ileride "kullanılmayan" diller arasına girecek, bir devletin değil, bir azınlığın dilini ülke insanları öğrenmek zorunda değildir. bu çok yanlış, saçma ve gereksiz olur çünkü.

yalnız burda ek olarak türklerin bir yanlışından bahsetmek istiyorum: andımız. andımızda: "türk'üm, doğruyum, çalışkanım" sözleri geçiyor ve bizler bu ülkede bir tek türklerin yaşamadığını biliyoruz. demokrat düşünmek ve davranmak için bunu bizden örneklemek istiyorum. türk olduğumuz halde, kim her sabah okulda "kürt'üm, doğruyum, çalışkanım" diye ant okumak ister? böyle bir yanlışın varlığına ve fazlalığına da dikkat çekmek istedim izninizle. bir ülkede yaşayan herkes o ülkenin resmi dilini konuşmak, resmi marşını bilmek zorundadır. ama her gün öğrencilere papağan gibi okutulan "andımız" günümüz dünyasında son derece antidemokratik ve yanlış bir uygulamadır.

burası, türkiye cumhuriyeti devletidir ve resmi dili türkçedir. bu ülkede yaşayan insanlar, hangi milletten olurlarsa olsunlar bu resmi dili konuşmak zorundadırlar. azınlık olarak onların da en az bir türk vatandaşı kadar hakları vardır. onlarla biz kardeşçe zorunda yaşamak zorundayız, onlar da bizle kardeşçe yaşamak zorundalar. bu yüzden azınlıklar, istedikleri gibi ibadetlerini yerine getirebilir, yaşadıkları ülkenin resmi dilini bilmek dışında kendi ana dillerini de konuşmayı sürdürebilirler. ama herhangi bir şekilde, ülke insanlarının pek bir yerde kullanmayacağı bir azınlık dilini bilme zorunluluğu yoktur. böyle bir zorunluluk yokken, bunun eksikliğinin de bir ayıbı yoktur. demokratikleşelim derken, işin bokunu çıkarıp antidemokratik önermeler ortaya atmayalım lütfen.