bugün

asagilanacak agustos bocegi araniyor

kapitalist, komprador karıncanın, emekçi agustos bocegine didaktik ogreti kisvesi altında yapacagı asagılama için agustos bocegi arama cabasıdır.

karınca guya emekci sıfatıyla karsımıza cıkar fakat esasen lumpen proleter bile olamayacak kadar kapitalisttir. tek yaptıgı Allah ın kendisine verdigi nimetleri stokculuk mantıgıyla depolamaktır. daha sonra karaborsa malları, mazlum halklara satarak onların uzerinde ustunluk kurmaya calsımaktadır.

agustos bocegi ise sanatı temsil eder. onda malk mulk hırsı yoktur. gun boyu agac dallarında, ormanda beste yapmaya hayata renk katmaya calısır. asla sanattan bihaber oldugu için karıncayı asagılayıp, incitmez. o cogunu bilmedigimiz isimsiz kahramanlardandır.

fakat gun olur, devran doner; kıs gelir, ayaz olur. agustos bocegi ac ve acıkta kalır. ona ne ne devlet ne halk sahip cıkmıstır. onlar her zaman ki gibi zenginin, burjuvanın yanındadır. agustos bocegi el-mahkum karıcaya gider. karınca sıcacık evinde, dunyadan, mazlum halklardan ve acılardan habersiz kapıyı acar. agusos bocegi urkek bir ceylan gibi ''bir parca yiyecek alabilir miyim?'' der. karınca istihzai bir bicimde guler. ''butun kıs yattın der, bu sana mustehak..''uzulur agustos bocegi..anlatamaz karıncaya sanatı, agacları, ezilen halkları ve insan sevgisini..Ve doner gider yavasca...karınca emperyalist egosunu tatmin etmistir artık. kindar bir mutluluk vardır içinde..''nasıl olsa geri doneceksin'' der, ''cunku acsın''..ama donmez agustos bocegi..o gururludur ve de onurlu..

ve karınca o zaman sinirlenir. ve ormanın her kosesine su ilanı astırır:

''asagılanacak agustos bocegi aranıyor'' (ses yankılanarak ve azalarak yok olur, perde kapanır.)