bugün

pos makinesi

seri (ıbm) ltd. başta olmak üzere,itd,servus,siemens,lipman,teknoser gibi şirketlerin programlarını yazdıkları ve donanım ihtiyaçlarını giderdikleri kredi kartından data yolu ile para transferi sağlayan araç..
şunu söylemek istiyorum,az çok teknolojinin içinde olan biri olarak bu işi yalnızca bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az şirket yapıyor.fakat muaazam para dönüyor.
burda işin kötü yanı biz pos üretemiyoruz.oysaki çok salak basit bir makina.fakat üretemiyoruz.bu denyo makinaları verifone,lipman,ingenico gibi dev firmalar çin'de,kore'de,taivan'da ayda 10 dolara işçi çalıştırarak üretiyorlar.ve en ucuz bir pos makinası 150 $,350 $ a kadar çıkabiliyor bu rakam.burada dediğim muzaazam parayı bu posları üreten firmalar götürüyor.ülkeye türk distrübütörler aracılığı ile türk bankalarına satılan poslardaki kar payları en az %80,%90'dır.buda türk bilişim sektörünün sattığı 5000000$ 'lık pos'un 4500000$'ının dışarıya gittiği anlamına geliyor.ayrıca amerika,ingiltere,italya,fransa gibi ülkelerde hala bundan 5-10 sene öncesinin pos makinaları kullanılırken,ülkemizde her 2 yılda bir bankalar poslarını yeniler.bu yenileme 1000-10000 değil 100.000 ler ile yapılır. *