bugün

ziraat mühendisliği

oss 2006 yerlestirme sonuclarina gore, turkiye'deki tum hocalarinin 'la noluyo!' diye tutustuklari bolum.

soyle ki;

osym verilerine göre, ülkedeki 20 ziraat fakültesinin toplam kontenjanı 3,268 iken, bu fakültelere 1,298 öğrenci yerleştirilebildi.ÖSYM verilerine göre; Ziraat Mühendisliği Programı'na sadece Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Eskişehir Orhangazi Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ayırdığı kontenjan kadar öğrenci alabildi. Kalan 17 üniversite ise kontenjan rakamları ve tercih eden öğrenci sayılarıyla şaşırttı. Örneğin; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 154 kontenjana karşılık 33, Erzurum Atatürk Üniversitesi 267 kontenjana karşılık 41, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 134'e karşılık 36, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 185'e karşılık 16, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 154'e karşılık 23 öğrenciyle şoke oldu.

Ziraat fakültelerinin yönetimleri toplantı üstüne toplantı yapıp ek kontenjanlarla öğrenci alma yoluna giderken, 244, 259, 252, 255 gibi düşük puanlarla öğrenci kabul eden bu fakültelerin öğrenciler tarafından tercih edilmemesi değişik nedenlere bağlandı.

Türkiye'de fakülte sayısının çok olduğunu da vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Odabaş, bu gerçeğin de ziraat mühendisliğine ilgiyi azalttığını ifade etti. Odabaş, "Ziraat fakültelerinin sayıları azaltılmalıdır. Her coğrafi bölgemize birer fakülte düşecek şekilde ayarlanma yapılmalı. Mesela Ankara, Atatürk, Çukurova, Ege, 19 Mayıs, Uludağ ve Akdeniz üniversitelerinin fakülteleri kalmalı. Böylece daha derli toplu zirai eğitimin yapılması da mümkün olabilecektir. Bunun dışında kalite artacaktır. Aksi halde tarım bitmez ama gittikçe küçülür. Kalite düşer. Dolayısıyla bu küçülmeye eğitim öğretim de katkıda bulunmaktadır. Bu küçülmeyi engellemenin en büyük yolu kaliteyi arttırmaktır. Kalite arttığında problemler büyük miktarda azalır" diye konuştu.

kaynak: http://haber.mynet.com/de...8312&date=26Eylul2006
güncel Önemli Başlıklar