bugün

kadınların cuma namazı kılmaması

müctehid alimlerin ittifakınca yorumlanmış ayetlere göre ve peygamber efendimizin hadis-i şeriflerine dayanılarak bilinen bir durumum yansımasından ibarettir.

Cum'a suresinde;

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alış-verişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz."

buyurulmuştur.

fıkıh usülünden haberi olmayan boş dimağların bodoslama ayet yorumlamalarına özellikle hastayım bu konuda. müctehid alimlerin ayeti ele alışında "yeryüzüne dağılıp, Allah'ın lütfundan istemekle yükümlülüğü erkeğe ait olduğundan -başka ayetlerde bu yükümlülük açıkça erkeğe aittir- ve bu ayeti destekleyen sahih hadis-i şeriften;

"Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir."

desteklenerek cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusu yüzyıllardır bu coğrafyada uygulanıp günümüze kadar gelmiştir. burada tartışılacak bir mevzu yoktur. bazı usül ve ilimlere haiz olmadan bu tip saptamaların yapılması toplumu kaosa sürüklemekten öteye gitmeyecektir. zira bugün "kadınlar da cuma namazı farzdır!" diyen dün de "tavuk kurban edilebilir" demiştir.

Haydi hayırlı cumalar...