bugün

atatürk hakkında yabancılar ne dedi

david lloyd george
i̇ngiltere başbakanı, 1922
1922′de türk ordularının zaferi neticesi anadolu’daki emelleri gerçekleşmeyen i̇ngiltere’nin türk düşmanı olarak bilinen başbakanı lloyd george, parlamento’da kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri şöyle cevaplandırmıştır: “arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda türk milleti’ne nasip oldu. mustafa kemâl’in dehasına karşı elden ne gelirdi.

i̇kbal
pakistan millî şairi, 1958
bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcım iken o’nun bakışıyla cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldi

john f. kennedy
abd başkanı, 1963
atatürk adı insana bu yüzyılın büyük insalarından birinin tarihi başarılarını, türk ulusuna ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir askeri önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır. şüphesiz ki, türkiye cumhuriyeti’nin doğuşu ve o zamandan beri atatürk’ün ve türkiye’nin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez.

jawaharlal nehru
hindistan başkanı, 1963
kemal atatürk veya bizim o’nu o zamanlar tanıdığımız ismiyle kemal paşa, gençlik günlerimde benim kahramanımdı. büyük devrimlerini okuduğum zaman çok duygulandım. türkiye’yi modernleştirme yolunda atatürk’ün giriştiği genel çabayı büyük bir takdirle karşıladım. o’nun dinamizmi, yılmaz ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyor. o, doğu’da modern çağın yapıcılarından biridir. o’nun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyor.

kurt georg kiesinger
federal almanya başbakanı, 1968
ben türk – alman dostluğunu yakından tanıyan bir neslin çocuğuyum. küçük yaşımda bir adamın kahramanlıklarını, yaptığı hizmetleri, ülkesi için giriştiği özverileri gördüm. bu adam mustafa kemal’di. bugün daha iyi kavrıyorum ki, o insan büyük bir devlet adamıydı. büyüktü, çünki, ölçüyü korumasını her zaman bildi ve eserini tehlikeye sokacak sınırları aşmadı. yürekliliğin ve kendi yürekliliğinin sınırlarını da çizebilecek kadar anlayışlıydı.