bugün

nba 2009 2010 sezonu

27 ekimde başlayacak olan nba sezonudur. geçen yıla oranla çok daha çekişmeli ve zevkli geçeceği neredeyse kesin. kafaya oynayan bütün takımların geçen yıla oranla güçlenmesi bu tezimi doğruluyor. iddialı takımları konferans gözetmeksizin kabataslak inceleyecek olursak;

boston celtics

boston'ın big three olarak nitelendirilen üçlüsü,*** artık gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki big four olmuştur. rajon rondo müthiş bir gelişim göstererek takımın en önemli oyuncularından biri ve play off'larda ayakta duran tek oyuncusu oldu. müthiş bir yeteneği var ve boston'ın oyun kurucu pozisyonunda böyle bir adam bulması büyük şans. henüz çok genç ve geleceği oldukça parlak. takımda 3 süper yıldız olduğu için dolan salary cap'i rahatlatmak adına etrafa doluşturulan adamların arasından parlayan rajon rondo senelik sadece 2 milyon $ gibi komik bir rakam alıyor. bu boston için inanılmaz bir şans. son sezonunda 11.9 sayı 8.2 asist 5.2 rebo gibi iyi bir istatistik tutturdu ve şutunu geliştirirse bir süper yıldız olmaya aday. boston bu muhteşen dörtlüye transfer sezonunda bir de rasheed wallace'i katarak çok iyi bir ilk 5'e sahip oldu. shelden williams, kendrick perkins, eddie house, glen davis, tony allen gibi rotasyonda kullanabilecekleri kaliteli isimlere de sahipler. takımın tek sorunu biraz yaşlı olması. eğer geçen seneki kevin garnett'in sakatlığı gibi bir talihsizlik yaşamazlarsa bu sezonun en büyük şampiyonluk adayıdır gözümde.

los angeles lakers

son şampiyon kadrosunu büyük ölçüde koruyor. giden trevor ariza'nın yerine ron artest'i alarak büyük bir iş başardılar. eğer artes arıza çıkartıp takımdaki dengeleri bozmazsa bu değişiklik takıma kesinlikle güç katacakdır. takımınızda bir kobe bryant varsa zaten işleriniz büyük ölçüde kolaylaşıyor. derek fisher oyun kurucu pozisyonunda andrew bynum pivot olarak idare eder. yani yıldız olmasalarda iş yapabilecek isimler. ancak kendi kendime bir rüya takım kursam içine kesinlikle pau gasol'u dahil ederim. işte bu adam da lakers'ın şansıdır. gasol'u önemli yapan şey nadir bulunan oyun karakterstiğidir. her süper yıldızın yanına böyle bir adam lazım. uzun boyu, uzun kolları, iyi şut yüzdesi, mücadeleci yapısı ve blok tehditiyle nadir bulunan oyunculardan. gasol ile beraber lakers kağıt üstünde boston kadar olmasa da çok iyi bir ilk 5'e sahip. kuvvetli bench'i ve şampiyonluklara alışık bir camia olması sebebiyle geçen sene gelen şampiyonluk yüzünden bir rahatlama yaşamazlarsa boston'dan sonraki en büyük favoridir.

cleveland cavaliers

transfer dönemini en yararlı geçiren takımlardan biri. bu sayede rezalet kadroyu biraz olsun toparladılar. takımda lebron james gibi bir canavar varken etrafı böyle sefillerle donatıldıkça cleveland yönetimini dünyanın en yeteneksiz yönetimi ilan etmek yanlış olmaz. bu seneye kadar yaptıkları en doğru şey lebron'u draft etmek oldu. geçelim bu seneye. takıma shaquille o'neal'ı kazandırarak son kozlarını doğru biçimde oynadılar. en azından geçen seneki gibi "at fink'e" taktiğinin bir değişiği "at lebron'a" taktiğini uygulamazlar heralde. bu sene şampiyon oldular oldular, istediği kadar salary cap'i boşaltsınlar seneye lebron yok. bir diğer transfer anthony parker da nispeten iyi bir hamle. jamario moon ve leon powe de diğer yaralı transferler. çakma allstar mo williams ve delonte west ise takımın demirbaşlarından. daniel gibson, ilgauskas, anderson varejao, gibi isimler rotasyonda kullanılabilir. 2 süperstarı bulunan cleveland'da ilk 5 biraz karışık ama kadro geçen seneye nazaran daha kaliteli. lebron'un fix hayvan performansının yanına eğer shaq'da son senesinde bir hayvanlık yaparsa şampiyonluk olası. yani herşey bir nevi shaq'a bağlı. bu belirsizlik yüzünden şampiyonluk yarışında en güçlü 3. adayımdır.

orlando magic

bu sezonki performansını en merak ettiğim takım. geçen sene final oynamalarına rağmen çok radikal değişikliklere imza atıldı. hidayet-lee-allston'un gitmesi hiç kuşku yokki büyük kayıp. özellikle hidayet takımın beyni konumundaydı. gidişiyle takımın alacağı hali harbiden merak ediyorum. vince carter gibi bir yıldızı takıma monte ederek çok iyi bir iş yapıldı. takıma büyük güç katacaktır. dwight howard takımın bir diğer süper yıldızı.şahsi görüşüm jameer nelson'un iyi bir oyun kurucu olduğudur. sakatlığı nüksetmezse iyi bir sezon geçirebilir. vince carter'dan sonra matt barnes'i almalarına şaşırdım. bu da çok iyi bir hamle oldu orlando adına. ve gelelim takımın uzun vadede kabusu olacak olan rashard lewis'e. kötü oyuncudur demiyorum ama çok iyi bir oyuncu mudur? kesinlikle hayır. bunu tartışmamın nedeni bu arkadaşın senelik ortalama 21 milyon dolar alması. alacağı miktar hersene giderek artıyor ve 6 yıllık sözleşmesi var. fiyatın uçukluğunu anlamak için şöyle söyleyeyim; kobe ile aynı parayı, lebron gibi bir basketbol acanavarndan 6 milyon dolar fazla alıyor. rojan rond gibi bir yetenek abidesi 2 milyon dolar alırken hem de. gerçekten şaka gibi. bu sözleşmeyi yıldırım demirören bile yapmaz lan. takıma lewis'den 2 kat daha fazla faydası dokunan hido'ya 10 vermezken bu adama 20. sarhoştular heralde. neyse bu kadar para konusu yeter. saydığımız isimlerle beraber orlando iyi bir ilk 5'e sahip. ryan anderson, marcin gortat, anthony johnson, mickael pietrus, j. j. redick gibi rotasyonda kullanılabilecek önemli isimler var. bence cleveland gibi orlando'nun da bu sene son şansı. eğer hido'nun gidişiyle howard performans kaybı yaşamazsa şampiyonluk şansaları var. izleyip göreceğiz.

denver nuggets, detroit pistons ve duygusal bakarsam toronto raptors sürpriz beklediğim takımlar. diğer takımları daha sonra değerlendirmek üzere esen kalalım.