bugün

açıköğretim ingilizce öğretmenliği

genel bilgiler:

bölüm ilk iki yılı örgün (yüzyüze) diğer iki yılı uzaktan olmak üzere toplam dört yıllık bir ingilizce öğretmenliği bölümü.
diplomasının taşıdığı anlam bakımında memleketteki diğer ingilizce öğretmenliklerinden bir farkı yok.
elbetteki kontenjan (alınacak öğrencide azami sınır) kısıtlaması ve dolayısıyla puan yarışı var. (kontenjan şu anda 530 kişi)

yüzyüze eğitimi daha önce bir kaç ilde almak mümkündü ama şu anda sadece eskişehir'de var. (yeni kılavuza göre artık sadece eskişehir değil, adana-ankara-balıkesir-edirne-konya-izmir-erzurum'da da aöf var. eskişehir 250 kişi alırken, diğer yerler 40'ar kişi alacak.)
sınav sisteminde geçme notu ingilizce görülen derslerde 70, diğerlerinde 50. daha önce uygulanan finalde de 70 alma zorunluluğu yakın zamanda kaldırıldı. 1-3 kuralı ise devam ediyor.
eskiden bilgi edinim yasasına rağmen sınav soruları yayınlanmıyordu ve çeşitli dedikodu ve şaibelere geçit verilmiş olunuyordu. ama son finalde soruları yayınladılar, muhtemelen bundan sonra yayınlamaya da devam edecekler.

avantajları:

halihazırda iş hayatına atılmış olanlar / çalışanlar için avantajarla dolu. ders saati saat 16:00 sonrasına sarkıtılmış, dolayısıyla iş yerinden izinlerle ilk iki yılı okumak mümkün. zaten diğer iki yıl örgün (yüzyüze) değil.
merkezi sınavlar, ileride olacak kpss sınavı için idman anlamına geliyor...
ilk iki yıl bitince bir yandan vekil öğretmen olarak milli eğitime bağlı okullarda çalışabiliyor, bir yandan da okulunuza devam edebiliyorsunuz. bu olanak diğer bölümlerde yok.
yalnız başınıza öğrenmek zorunda kalacağınızdan bu konuda ciddi bir beceri ve meleke kazanabilirsiniz. aslında gelecekteki eğitimin uzaktan ve bireysel eğitime dönüşeceği şeklinde beklentiler var. siz bununla büyümüş olacaksınız.

dezavantajları:

devamsızlık %10 olarak uygulanıyor ve %30 olan diğer bölümlere oranla bu çok acımasız.
merkezi sınavlar, bilgisayar notları demek. yani 69 alınca kalırsınız. halbuki diğer örgün bölümlerde insan 45 aldımı bile geçer yer yer. hoca kanaati yok, çan eğrisi yok.
bir üstteki sınıfa alttan hiç dersiniz yoksa veya en fazla 2 dersiniz kalmışsa geçebiliyorsunuz. ancak 1-3 kuralı var: yani mesela 1. sınıftan dersiniz kaldıysa, 3'e; 2'den kaldıysanız 4'e geçemezsiniz. ama bu durum artık pek çok üniversitede böyle.
bazı kentlerde kampüs havası soluyamıyorsunuz. ya da sadece 2 yıllığına bu havayı soluyorsunuz.
memlekette adamı okuluna göre değerlendiriler. açık öğretim mezunuyum demek istihzalara yol açabilir. hayat acımasız, insanlar öğretmen de olsalar çirkeftirler.

yanlış bilinen şeyler

1. aöf ingilizce öğretmenliğini okuyabilmek için illaki öss+yds sınavına girmeniz lazım. bölüm pek çok yabancı dil bölümünden daha fazla puanla öğrenci alır. başka bir üniversitede okumanız, hatta bir dil bölümünde okumanız buraya yatay geçiş hakkı vermez.
2. eğer liseden yabancı dil bölümü mezunu değilseniz, bu puanı alabilmek için neredeyse hiçbir soruyu yanlış yapmamanız gerekir. sözelde de benzer bir durum söz konusu.

kredi - yurt durumu

1. bu programa başvuran öğrenciler katkı kredisi ve öğrenim kredisi almak üzere yükseköğrenim kredi ve yurtlar kurumuna başvurabilirler.
2. bu bölümde okuyup da devlet yurtlarında kalanlar vardı. durum değişmediyse yurttan faydalanma hakkı hala devam ediyordur. *