bugün

katalanların çerkez asıllı olması

çerkes diye bir etnik grup olmadığı için yanlış olan önermedir. ülkemizde ve dünyada özellikle adige, abaza ve karaçay(ki karaçaylar adlarından anlaşılacağı üzere türktürler) kuzey kafkasyalı kavimlerine çerkes denilmesi yanlıştır.

bask bölgesi halkının abazalar ile akraba olduğu yönünde bazı iddialar mevcuttur. bu iddiaya çerkesler hemen balıklama atlamışlar, annesi bask kökenli olan che guevara'yı "çerkes devrimci" ilan etmişlerdir. komiktir tabi.

hint avrupa ırkına veya türkler'in mensup olduğu turani ırka veya anadolu'da çok rastlanan alpin ırkına mensup olmayan çerkesler tam bir ırklar karmasıdır. bilimsel araştırmalar, adigelerin orta/güney asya ve avrupa ırklarının karışımı olduğunu ortaya koymuştur.

o yüzden bir kavmin çerkesler ile akraba olduğunu iddia etmeden önce, en başta dil ve kültür benzerliklerine bakılmalıdır. neymiş efendim "basklar kafkasya kökenliymiş, ondan çerkesler ile akrabaymış". ulan tüm beyaz ırklar kafkasya kökenli. avrupa'da, amerika'da beyaz birini tanımlarken "caucasian" kelimesini boşuna mı kullanıyorlar? friedrich bulmenbach zamanında bu gerçeği ortaya koymuş.

o zaman neymiş, her duyduğumuz şeye balıklama atlamayacakmışız. azıcık okuyup araştıracakmışız.