bugün

uludağ sözlük yönetiminin siklememe problemi

- uludağ sözlük yönetiminin vizyon problemi

- uludağ sözlük yönetiminin havuz problemi (bir no.lu zall, tek başına açıkken uludağ sözlük havuzu'nu 3 saatte niteliksiz yazarla doldurabiliyorken; iki no.lu zall, uludağ sözlük havuzu'ndan 5 saatte nitelikli yazarları sözlükten boşaltma kapasitesine sahiptir. iki zall'ı aynı anda açtığımıza göre, aşağıdakilerden hangisiyle sevişmeliyiz?

a) zall
b) zall
c) zall
d) zall
e) vaudeville for vendetta.

hint: şıkları eleyerek giderseniz doğru cevaba ulaşmanız daha kolay olur.)

- uludağ sözlük yönetiminin siklememe problemi

üçlemenin son filmi.(10000 kez tuşa bastığım bir entry'mi "bir şey" yerine "bişey" yazdığım için ispiyonlama azim ve çalışkanlığını gösteren; bana, gammaz istatistikleri'ne girmenin günlük hayatında gerçekten ne gibi değişikliklere sebebiyet verdiğini iflah olmaz bir çılgın gibi merak ettiren sevgili gammaz dostum için özel tanım. gavur evladı buna "for dummies" diyor. eloğlu sağa bağa benzemiyor kardaş, alaman domuzu sen ben değil gardaş, vur ha vur, vur ha vur...)

şimdi bu durum nicedir dikkatimi çekiyordu da, sözlüğe girip, zall'ın 3 mayıs 2009 saat 19:25 itibariyle gelişmeler'de yaptığı duyuru ile iyice tavan yaptığına müşahade edip hadiseyi dillendirmeye karar verdim. ulan valla şaşkın şaşkın gülüyorum arkadaş; kıyametin küçük alametleri tamamlanmış, yer yerinden oynuyor, diğer sözlüklerde yetmiş yedi adamın yetmiş yedi kabilesine yetecek kadar taşak malzemesi vermişiz, adam "baba tarafından arnavut, ana tarafında çerkez'im; mevzu inatsa keçinin sakalını sikertirim. ama hadi yine vicdanlı tarafıma geldi, sakin olun lan elbette dördüncüye başımıza gelen bu rezalete kalıcı bir çözüm bulacağız, yüreğinizi serin tutun" gibi bir açıklamaya yapacağına, en azından konumu gereği bu mecburiyete tabi olduğuna uyanacağına, çıkmış diyo ki "gammazların donanımın arttırdık, yeni yazarları big brother izliyor." hadi ya? vay be. yani arkadaş, ben ciddi anlamda nasıl bu derece gamsız ve siklemez olunabilir bu konuda kendisinden ders almak istiyorum. ya kardeşim cümle kuramıyorum, adam harbiden şaka yapıyor olmalı. inan bana, gelişmeler ışığı yandığında; rs ne la'nın türkçülük günü'nü kutlayan, salca'nın beşiktaş-fenerbahçe maçına dair ya da july4th'un renk renk sevgi kelebekleri olduğumuzu hatırlattığı bir içerikle karşılacak olmak beni daha az şaşırtırdı. sözlüğün tabiatını sikmişler yavrum zall hala gammazda cambazda.

ha diyorsan ki "adamlar formata uygun paşalar gibi 10 entry giriyor, biz de haliyle yazar yapıyoruz fakat akabinde eleman cozutuyor", o noktada gerçek bir çözüm üretmiş olmamakla kalmıyor, mevzudan ne kadar haberdar olduğunun da fikrini veriyorsun. zira son iki haftadır ortalığı karıştıranların bilgilerine baktığımızda iki adet birinci nesil, bir adet de dördüncü nesille karşılaşıyoruz, yani açık ve net hesap hackleme söz konusu.

mevzuya kıyıdan girelim babalar. öncelikle yıllar sonra bu entry'yi okuyup, neden bahsediyor lan bu bülbül siki diyecek kardeşlerimiz için, uludağ sözlük yönetiminin sikleme problemi'ni açıklamak, açıklarken de hadiseler sıcak olduğu için son dönemde yaşananları hareket noktası olarak almak istiyorum. şimdi abi, bir arkadaşımız muhtemelen online listesindeki yazar nicklerini sırayla deneyip şifre hanesine "123456" yazmak suretiyle sözlük hesabı hackliyor, hackledikten sonra da evvelden tartıştığı diğer yazarlara, siyasi görüşleri ve taraftarı olduğu futbol takımıyla çelişen gerçek/tüzel kişiliklere galiz küfürler edip, sağlıklı bir insanın tercih etmeyeceği bir tatmin yolu seçiyor. üstelik bunu da bir kez değil, tam dört kez gerçekleştiriyor. asıl sorun, hadiseler gerçekleşirken ortalıkta bir adet moderatörün olmaması ve saatlerce de uğramayacak olması amına koyim. artık aramızda bi samimiyet doğsun diye küfrettim şeyapmıyon di mi lan? emziğini emeyim ben senin.

şimdi, moderatörlerin bu siki taşağına denk tavırlarını görünce insanlar da haklı olarak isyan ediyor ve tepki gösteriyorlar. geleceğim yer çok net: 4 mayıs 2009 uludağ sözlük protestosu.

bir açıklama yaparak gireyim, reşat çalışlar ve sikik türevlerinin "karması yüksek olan ortalamaya hitap ediyordur" önermesine aksi kanıt oluşturacak biçimde şahsen bu sözlükte bir var oluş kazandım. asla politik olmadım, asla çoğunluğun gönlünü hoş tutayım gibi bir tavrım olmadı, teveccüh buyuranlar sağolsun, entrylerimde eleştirdiklerim dahi soğukkanlılıkla bana hak verdiler. bu önaçıklamayı yapma sebebim de elbette protestonuzu eleştirecek olmamdır, söyleceklerimin de kavga eder değil, teati üslubu çerçevesinde tartışmaya açık olduğunu belirtmek isterim.

bir kere doğu/yakındoğu toplumlarında "protesto kültürü" oturmamıştır babazan. 1 mayıs kutlamalarında atm parçalayan gösterici, ne bileyim, danimarka'da bir karikatüristin hz.muhammed'in karikatürünü çizmesi üzerine pakistan'da yapılan protesto gösterilerinde onlarca insanın ölmesi (ulan herif protesto ederken ölüyo be) çabucak aklıma geliveren örnekler. sözlük özelinde yorumlayacak olursak protestocu arkadaşların duygusal davranmaları onları son derece faydasız ve başarısız bir protesto "girişimi"ne ittiğine şahit oluyoruz. abi ben size açık açık söyleyim, tek parça kozla ihaleye girmiş gibisiniz. adam muhatabına yaptırım uygulayacaksa elinde bir silahı, bir argümanı olmalıdır değil mi? neymiş, bir gün boyunca online olmayacakmış da, bir gün boyunca entry girmeyecekmiş. e girme? girme amına koyim, zall'ın da çok sikinde. 5 mayıs'ta sike sike gireceksin o entry'yi, o online listesinde avaz avaz görüneceksin. noldu, ne sike derman oldun sen şimdi? neyi değiştirebildin arkadaşım, bi tıfılın peşinde, protestosunun altını ne ideolojik ne sistematik olarak dolduramamış bir gaz genconun ardında rezil ediyorsun kendini böyle. protestoyu usturupluca eleştiren bazı yazarların da entrylerinin çatır çatır eksilendiğine şahit oldum ben bu gece. hani online olmuyodunuz? ha eksileyenler protestocu arkadaşlar değilse, o eksileyenler neden protestoya dahil olamadı? 1 gün entry girmemeyi götlerine yediremediklerinden mi, yoksa eylemde belirlenmiş pratikleri siktir edilecek derecede yetersiz bulup dahil olmadıklarından mı? her şekilde sakat, her şekilde çürük ve gerçek manasıyla: ayıp...

madem öyle yol gösterici olalım. arkadaş bir kampanya başlatın, deyin ki 2 hafta içerisinde bu sözlükle gece gündüz ilgilenecek bir moderatör atamazsanız, kampanyaya müdahiller olarak hesaplarımız tüm entrylerimizle birlikte sildireceğiz. ha koçerom, sen bunu de, zall'ı şöyle bi sırttan sırttan ürpertecek kozu sür masaya, hiç özel mesajla falan sormana gerek yok, ilgili kampanyaya katılacaklar listesinin en başına beni yazabilirsin, son derece net taahhüt ediyorum bunu ben.

yeni moderatör atanana kadar moderasyon, kısa vadeli bir çözüm olarak öncelikle daha fazla mesai yapacak, gelişmeler'den yok "çocuk bayramı'nızı kutlarız her türlü şirinliğe gelince bizden maharetlisi yoktur", vay efendimi fordlayayım "itü sözlük'le maç yaptık biz, kavga çıktı, aman sakin olalım küfürleşmeyelim, bizler dostuz (banane sizin maçınızdan amına koyim)" gibi alakalı alakasız laubalilikler yerine yazarlara 123456'dan daha insan evrimine layık şifreler seçelim (geçen aya kadar benim msn'in şifresi de 12345678'di lan) gibi duyurular yapılacak, ayrıca online listesi yazarlar tarafından bir süreliğine görüntülenemeyecek. benim aklıma bir çırpıda gelen kısa vadeli çözüm önerileri bunlar.

yine bir önaçıklamayla "yeni moderatör" meselesine değinelim. moderasyonla alakalı yapacağım yorumlar, moderasyondan ayrılırken kendilerine müsterih olmaları gerektiğini hatırlatarak "moderasyona dair bildiklerim yalnızca bende kalır" sözümle çelişmeyecek, herhangi bir yazarın bileceği şeyler üzerinden akıl yürütme odaklı olacaktır. tek tek inceleyelim:

***

- july4th: moderasyonda bulunduğum süre zarfında yaşadığımız birebir tartışmaya kadar, oturup çalıştığına bir allah'ın günü şahit olmadım, ayın en azimli moderatörleri istatistiğine de zaten yansımaktaydı. ha doğrusuyla yanlışıyla uzun yıllardır sözlüğe verdiği emek için elbette kendisine müteşekkiriz, hakkını teslim etmeyi kendi açımızdan görev biliriz o ayrı. fakat -tamamen kişisel fikrimdir- kendisi, sözlüğü niteliksel bağlamda dibe vurduracak pratik ve teorileriyle fuzuli eylemler peşinde olduğundan entry silmek, bir derdim var şikayetleri cevaplamak, yazar onaylamak, çaylaklık/siliklik cezası vermek gibi işlere hiç bulaşmıyordu. ben de illa ki birilerinin göt yaydığı mecrada kendimi paralayacak değildim fakat tüm yük josef k'nın üzerine binmekte ve herkes hey culayım, can culayım, seni biz kucağımızda mıncırırız culayım derken, cümle taife garibim cozef'i sikizlemekteydi. ne ironiktir ki, istatistiklere yansımasından müşahade ettiğimiz üzere şimdi de bütün yük july4th'un üzerinde.

- rs ne la: ben bu arkadaşın genel olarak sözlük formatına hakim olduğundan şüphe duymuyorum. fakat gerek gelişmeler fonksiyonunu kullanış şekli, gerekse de gammazların görevleri başlığındaki entrysi ile uludağ sözlük moderasyonu'nun içinde aykırı bir ses olamadığını ve moderasyondaki hakim görüşe biat ettiğine inanıyorum. kendisini birebir tanımadığım için yazarlığı üzerinden bir değerlendirme yapmam gerekirse, sözlüğe atılımlar yaptıracak yaratıcılıkta bir insan olduğunu da düşünmüyorum açıkçası. ayrıca ayın istatistikleri inceleyecek olursak kendisinin de uzun süredir çalışmadığını anlamamız mümkün. bi kere her şeyin ötesinde adam baba oldu olm. lan ben baba olsam, sikmişim sözlüğünü de iki yüzlü lanet insanlarını da deyip kaçızlarım, ne işim var? hal böyleyken kendisinin çalışmıyor oluşunu kişisel eleştiri olarak algılamasını hiç istemem.

- salca: 3 nisan 2008'de moderatör oldum, kendimi bildim bileli bu arkadaşın zerre işe karıştığına şahit olmadım, sadece bilgilerine tıkladığımızda görünen şey "birinci nesil moderator" olduğudur moderatörlüğüne dair bildiğimiz. arkadaş, yapmıyorsan, yapamıyorsan, ilgilenemiyorsan bırakacaksın. yine birebirde tanımadığım, konuşmuşluğum olmayan biri. muhtemelen kendisi trt'ye kapak atarak 40 sene çalışıp gençlerin önünü tıkayanlara sövüyordur özel hayatında. fakat pratikte uyguladığı, o trt sabunluklarından ve taşralı bir makam sevdası anlayışından başka bir şey değil.

- cikarinbeniburdan: kendisini hiç tanımıyorum, benim zamanımda yoktu fakat ayın en azimli moderatörleri istatistiğine bakıldığında kendisinin iyi niyetli fakat yetersiz bir çaba içinde olduğunu kavramak mümkün.

***

bu söylediklerimizden uludağ sözlük yönetiminin taşakları halıya sermiş olduğuna ve aynı zamanda zall'ın da yeni bir ya da daha fazla moderatöre ihtiyaç duyulmasına rağmen uzunca süredir kulaklarını kapayıp mevzuyu siklemediğine şahit oluyoruz. yahu al arkadaş ismini cinsini popülarite derecesini önemsemeden, gammaz istatistiklerinde her hafta tavan yapan (nicedir şikayetçi olduğum işgüzarlardan bahsetmiyorum), uzun saatler -gece ve gündüz- sözlükte online kalabilecek, formata hakim olduğundan emin olduğun birilerini. allah aşkına ekşi sözlük'te neutralife'ı, galadnikov'u, eski'yi kaç kişi tanıyordu? ya da kaçımız bu adamların halihazırda ekşi sözlük moderatörü olduğundan haberdar? fakat çatır çatır entry gammazlıyordu herifler, popüler bir yazarı moderatör yapmaktansa iş yapacak kişileri o mevkiye getirmek daha mantıklıdır. misal haftada 65-70 entry gammazlayan vaudeville for vendetta'ya moderatörlük teklif etmek son derece stratejik bir hataydı zira moderatörlük evrak işidir, istekli olana ve çalışkan insanlara teslim edilmelidir, popülaritesi ya da formata hakim olduğundan şüphe duymamak yeterli sayılmamalıdır. benim kafamda bazı isimler var, talep dahilinde zikretmemiz mümkün.

son olarak birkaç hususa daha kısaca değinerek mevzuyu noktalayalım.

başlıklarda standardizasyon gibi konularda, iyi niyeti ve bilgisinden şüphe duyulmayan birkaç kişinin görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen arkadaşlar oldu [yanlış hatırlamıyorsam eski moderatör arkadaşım oyuncakbulut'tu bunu yazan, edit: (bkz: türkçe başlık timi)], sikleyen yok; ortam fonksiyonu, özellikle de uludağ modern'de görevlendirilecek kişiler olması gerektiğini söylüyoruz (oranın müptelaları var arkadaş, ver görevi adam seve seve yapacak. biz de son kötü oylanan entrylerinin screenshot'ını alan amcıkağızlılardan kurtulmuş oluruz), onu da sikleyen yok; ne bileyim bir ad-soyad mevzuu oldu, ikna ve tatmin edici bir tek açıklama yapılmadı(ulan burası hacklenmiş bir sözlük, elbette insanlar sana güvenip de adını soyadını yazmayacak oraya. bana bile herif mesaj atıyor "kız arkadaşımla dalga geçmişsin bir entry'nde ya sil ya da gaziosmanpaşa yıldıztabya'dayım oraya gel" diye, he amına koyim ankara'dan onun için kalkıp geleyim deyyus emredersin).

***

- siktiriboktan internet kanallarındaki röportajlarında "sözlük benim değil, yazarlarındır" diye haybeden sallamakla, atmacanın dübürünü vurmakla bu insanlara hak ettiği değeri vermiş olmuyorsun zall kardeşim.
- hmm anladım.
- anlamadın.