bugün

doğu avrupa futbolu

avrupa futbolunun öteki yüzü, doğu incisi.

kısacası şöyle anlatalım, mesela bulgaristan. bulgar milli takımı 1994 dünya kupası elemelerindeki şansını son maça bırakmıştı. deplasmanda fransa'yı son saniye golü ile yenmişti. fransa'nın o dünya kupasına gitmesi için beraberlik bile yetiyordu. o maçtan sonra fransız futbolcular psikolojik bunalıma girmişlerdi.

1994 yılının haziran ayına geri gidelim. amerika birleşik devletlerinde düzenlenen bu turnuvada bulgar milli futbol takımı yarı finalde elenmiş ve o turnuvada dördüncü olmuştu.
bulgar milli takımı aşağı yukarı aynı başarıyı euro 96'da da sergilemişti, ama grubunda intikam için bekleyen fransa'ya direnemediler ve gruptan çıkamadılar. böylece bulgar milli takımı düşüşe başladı, 1998 dünya kupasına gitmelerine rağmen bulgar milli takımı tüm dünyada hayal kırıklığı yaşatmıştı. 96 yılında ise yeni bir doğu avrupa ülkesi yükselişe geçmişti; hırvatistan.

aynı şey romen milli futbol takımı için de geçerli, eleme ve grup maçlarında başarılı olan romen milli futbol takımı çeyrek finalde isveç'e şanssız bir şekilde elenmişti, o yıllarda romen milli futbol takımında ise çok yakından tanıdığımız bir isim vardı; gheorge hagi.
fakat 1994 yılından sonra romen milli takımı da düşüşe geçti, euro 96'da sıfır çektiler.
1998 dünya kupasına gittiler ama orada da hayal kırıklığı yaşadılar.
euro 2000'de kısa süreli parladılar ve futbolseverleri "acaba 94 ruhu geri mi geliyor ?" şeklinde düşündürdüler, ama romanya gene hayal kırıklığı yaşattı.

doğu avrupa futbolu günümüzde varlığını git gide daha da yok etmektedir, 70'li, 80'li ve 90'lı yıllarda avrupa futbolunun öteki yüzü olan doğu avrupa futbolu 2000'li yıllarda yavaş yavaş etkisini kaybetti.

bulgaristan'ın euro 2004 turnuvasında 0 çekmesi, romanya'nın ise euro 2008 eleme grubunda başarılı bir grafik çizmesine rağmen euro 2008'de başarısız oluşu bunlardan sadece bir kaç tanesi.

kısacası artık rakiplerini titreten avrupa futbolunun öteki yüzü olan doğu avrupa futbolu etkisini kaybetmek üzere.

doğu avrupa futbolunu şöyle özetlemek yeterli; "kısa süreli parlaklık yaşarlar ama sonra düşüşe geçerler."