bugün

1978 dünya kupası

Uzun zamandan beri Dünya Kupası'nı düzenlemek isteyen Arjantin, sonunda amacına ulaştı ve bu büyük organizasyonu düzenledi. Statü 1974'teki gibiydi. Önce gruplardan ilk ikiler çıkacak, daha sonra gruplarda birinci olanlar final oynayacaktı.

Arjantin çok güçlüydü; Daniel Passarella, Osvaldo Ardiles ve Mario Kempes ile rakiplerin korkulu rüyasıydı. Turnuvanın bir diğer favorisi Cruyff'suz Hollanda'ydı. Kupanın önemli takımlarından Daglish'li Souness'lı iskoçya, Hollanda'yı 3-2 ile geçse de gruptan averajla çıkamayıp ilk turda elenmek zorunda kaldı. Kupanın büyük sürprizi ise Platini'nin sürüklediği Fransızlar'ın ilk turda elenmesiydi.

ikinci grupları lider olarak tamamlayan Hollanda ve Arjantin unutulmayacak final için kapıştılar. River Plate'in 71 bin kapasiteli Stadı'nda oynanan maçta Arjantin, Kempes ile öne geçti. Herkes maçın bu skorla biteceğini zannederken Hollanda 82'de Dick Nanninga'nın golüyle maçı uzatmaya taşıdı. Ama 105'te yine Kempes ve 116'da Bertoni Arjantin adına farkı ikiye çıkardı ve Tangocular hayalini kurduğu kupaya ulaşmış oldu: 3-1.

Üçüncülüğe italya'yı 2-1 yenen Brezilya uzanırken, Arjantin'den Kempes 6 golle gol krallığına ulaştı.
güncel Önemli Başlıklar