bugün

1950 dünya kupası

Savaşın etkisiyle 12 yıl ara verilen kupa, savaşın uzağındaki Brezilya'da yapıldı. Bu verilen 12 yıllık arada FIFA'nın italyan Başkanı Ottorino Barrassi Dünya Kupası heykelini ayakkabı kutusunda saklayıp yatağının altına koyması ve kupayı uzun süre burada muhafaza etmesi Dünya Kupası tarihinin en ilginç olaylarından biri olarak tarihe geçti.

Kupanın yapılacağı Brezilya'ya toplam 13 takım geldi ve Uruguay 20 yıllık aranın ardından Dünya Kupası'na katıldı. 4'er takım üç gruba ayrıldı ve diğer kalan iki takım Uruguay ve Bolivya kendi aralarında maç oynadılar. Gruplarda maçlar tamamlandı ve takımlar yarı finalde lig usulü karşılaştılar. Uruguay Bolivya'yı 8-0 yenerken, Brezilya isveç'i 7-1 mağlup etti. Sonrasında Uruguay ispanya ile 2-2 berabere kalırken, isveç'i 3-2 ile geçerek adını finale yazdırdı. Brezilya ise ispanya'yı 6-1 yenerken diğer bir finalist oldu.

Final maçı 220 bin kişi kapasiteli dünyanın en büyük stadı Maracana'da oldu. 174 bin kişinin izlediği müsabakayı Uruguay 2-1 kazanarak ikinci defa Dünya Kupası'nı kazanma şerefine ulaştı.

Üçüncülük mücadelesinde ise isveç ispanya'yı 3-1 mağlup ederek sevib taraf oldu. Organizasyonun gol krallığına ise 9 golle Brezilya'dan Ademir ulaştı.

http://www.superspor.com