bugün

kızılderililer türk mü sorunsalı

türk dilini bölge insanları kullanmaya başlamadan(daha doğrusu orada konuşulan herhangi bir dil türk diline evrilmeden) kızılderililerin amerika kıtasına göçü başladığı için teknik olarak imkansız olan olayın sorunsal haline getirilmişi. ilk başta türk nedir ona bakmak lazımdır:

türk, en genel anlamıyla türki dillerden herhangi birini konuşan insanlara veya daha da geneli itibariyle konuşmuş olan insanların soyundan gelen insanların oluşturduğu bir etnik kökendir. taksonomik olarak(ortak ata yakınlığı bakımından) ırk değildir, bir etnik kökendir, dediğimiz gibi.

kızılderililerin "türk etnisitesinden" olabilmeleri için öncelikle türki bir dili(proto türkçe de dahildir) tarihlerinin bir zamanında konuşmuş olmaları gerekliydi. böyle birşey kesinlikle olmadığı için(zira filolojik anlamda proto türkçe denilebilecek bir dilin konuşmaya başlanmasıyla kızılderili göçünün -en azından proto türkçenin konuşmaya başlandığı coğrafi bölgeden amerika kıtasına- bitişi kronolojik olarak imkansızdır) sorunsal olmaktan çıkan bilgisizce sorulmuş bir başka sorudur.