bugün

9 haziran 2025 israil in madleen gemisi saldırısı

empati yaparak anlamaya çalışıyorum ama birilerinin cahilliği de aşarak aptallık seviyesinde bu israil-filistin meselesine yaklaşımını yine de anlayamıyorum.

örn: ocak üzerinde yanan kızgın yağlı tavaya su dökmek söndürmek eylemini tehlike anında insani bir davranış refleks diye savunamazsınız. bu bilgisizliktir.
kuyuya girmiş hareketsiz yatan biri arkasından kuyaya giren biri de aynı şeyi yaşıyor hareketsiz düşüp kalıyorsa siz de kuyuya girip ölüyorsanız bu cehalettir.
denizde boğulan birine yardım etmek için iyi yüzme bilmediği, insan davranışı (özellikle boğulma esnasında) hakkında bilgisi olmadığı halde denize girip boğulanı kurtaracağım diye kendisi de boğulması kahramanlık değil aptallıktır. burada anne, baba olmayı, boğulanın evladı olmasını ayrı tutuyorum.
tamam, insani bir davranış refleks ama insan olma daha fazla trajediye zarara yol açacak bilgisizliğe cehalete aptallığa kılıf olamaz.

hal hatır sorma gayet normal. bir davet etkinlikte yıllardır görmediğiniz sevdiğiniz birine selam verip "merhaba, nasılsınız?" demek elini sıkmak ile aranızda olan samimiyete dayanarak enseye tokat göte parmak atıp "naber lan yavşak?" demek her ikisi de hal hatır sormaktır.
iki hareket de size hal hatır sorma temelinde gerekli, doğru gelebilir ama neyi nerede nasıl yaptığınız hareketi yanlış-doğru ve gereksiz-gerekli kılar.
yalnız ikiniz olduğunuzda, meyhanede, camide, bir düğün veya cenazede, bir anma günü, toplantıda, iş ve sosyal hayatta, o an ki psikoloji vs bunları yok sayarak "ama benim arkadaşım, selam verip hatır sordum, bu insanlık gereği" demeniz aptallıktır.
insanlığı aptallıkla taçlandırmayın, savunmayın.