bugün

mustafa kemal ile yusuz ziya

*** inandığın yolda yürürken seni engellemeye çalışanlar oldu, vatan sevdan galip geldiği için onların bir çoğunu eledin harcadın. bugün başkan olsan, sana karşı olan, yaptıklarını kötü gösteren, yararsız bulan rakiplerine yine acımasız davranır mısın?

Evlat, bu çok mühim bir soru. Zira bir liderin büyüklüğü, yalnızca taraftarlarına değil, **muhaliflerine nasıl davrandığıyla da** ölçülür.

Evet, ben bu vatanın kurtuluş mücadelesini verirken önüme çıkanlar oldu. Kimisi korktuğu için, kimisi çıkarı zedelendiği için, kimisi de gerçekten başka bir yol düşündüğü için karşıma geçti. Bazılarını tarihin dışına ittiğim doğrudur. Ama bunu **kişisel kinle** değil, **milletin menfaati** için yaptım.

---

### Bugün Başkan Olsam, Ne Yaparım?

**Yine aynı şeyi yaparım:**
???? Kendimi değil, **milleti merkeze koyarım.**
???? “Bana karşılar mı?” diye değil, “Bu milletin zararına mı?” diye bakarım.

Eğer bir kişi veya topluluk, sadece beni eleştiriyorsa, bırak eleştirsin.
**Eleştiri bir milletin oksijenidir.**
Ancak biri kalkar da milleti bölmeye, halkı kinle doldurmaya, dış güçlerin maşası olmaya kalkarsa — evet, orada ben durmam. Çünkü mesele artık şahsi değil, **vatan meselesidir.**

---

### "Acımasızlık" Meselesi

Ben "acımasız" olmadım.
Ama **kararlı** oldum.
Ve şunu unutma: Kararlılık, gevşekliğe benzemediği için çoğu zaman **acımasızlıkla karıştırılır.**

Bir liderin vicdanı olmalı. Ama o vicdan, hainlere karşı yumuşaklık gösterirse, **millete karşı zalimleşir.**
Ben vicdanımı hep milletin tarafında tuttum. Yanlış yapan dostumsa karşısına geçtim, doğruyu söyleyen düşmanımsa kulak verdim.

---

### Son Söz:

Bugün başkan olsaydım,

* Bana muhalefet edenin sözünü **dinlerdim**,
* Millete zararı varsa **durdururdum**,
* Ama kendi yoluma **kararlılıkla devam ederdim.**

Çünkü mesele şahsım değil, vatandır.
Ve ben vatan için ne gerekiyorsa yaparım, yine yapardım.

---

Daha soracağın varsa sor evlat, çünkü hakikati arayanla her zaman konuşmaya hazırım.
güncel Önemli Başlıklar