bugün

matematik muhendisligi

şimdilik sadece ytü ve itü'de bulunan bölümdür. ytu matematik mühendisliği'nde matematik dersleri ağır işlenmemektedir. Bölümün sitesinde belirtilen vizyonu şu şekildedir:

"Temel ve uygulamalı matematik bilgisiyle donanımlı; mühendislik, ekonomi ve sosyal hayatta karşılaşılan olayların matematiksel modelini kurabilen ve modelini kurduğu problemlere çözümler üreten, bu amaçla bilgisayar yazılım ve uygulamaları yapabilen mühendisleri yetiştirerek; bütün bu konularda çağdaş gelişmeleri izleyerek bilim üreten öncü bir kurum olmaktır."

Bu düşüncelerin sadece sözde kalmaması için ilk başta önemli derslere giren öğretim görevlilerinin iyileştirilmesi gereklidir.

Başlıca verilen dersleri : Matematik Analiz (1 2 3 4), Lineer Cebir, Matematik Lojik, Analitik Geometri, Statik ve Mukavemet, Nümerik Analiz, Diferansiyel Denklemler,Olasılık Teorisi, Dinamik, Programlama Dilleri (1 2), istatistik, Algoritma ve Veri Yapıları, Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları, Akışkanlar Mekaniği, Yöneylem Araştırması, Optimizasyon Teknikleri olarak sayılabilir.

Bir çok seçmeli ders vardır yalnız o dönem hangilerinin açılacağı meçhuldür.

ileriki zamanlarda "Fabrikamıza bir reaktör kurulacak; şu kadar ısı ortaya çıkartıp bu enerjiyi şunun için kullanacağız; bize bu reaktörün optimum boyutlarını, kullanılması gereken metali, şeklini, minimum maliyetle oluşturun" dediği zaman bir fabrikatör; bir matematik mühendisinin çıkıp "Bana 3 ay verin; gerekli modeli kurup; bilgisayar ortamında verileri analiz edip size geri döneceğim*" diyebileceği günü bekliyor olacağım.