bugün

elektromanyetik alan teorisi

Elektrik mühendisliği problemlerinin açıklamasını ve çözümlerini matematiksel yöntemlerle veren genel bir teoridir. Vektör analizi, statik elektrik alanları, kararlı elektrik akımları, statik manyetik alanlar, zamanla değişen manyetik alanlar, manyetikte sayısal metotlar gibi konu ve uygulamaları içerir. James clerk Maxwell in elektrik ve manyetizmanın temel kurallarını ve ilişkilerini açıklayan, 4 temel denklem ile ifade edilen maxwell denklemleri nin uygulama alanını oluşturur. Bunlar;

1. Gauss yasası

2. Manyetizma için gauss yasası

3. Faraday ın indüksiyon yasası

4. Ampere yasası

olgularının matematiksel ifadeleridir.

Sözel ifadeleri ise basit olarak şu sonuçlara ulşaştırır insanoğlunu

1. Herhangi kapalı yüzeydeki elektrik alanın akısı, o yüzeyin içindeki toplam yük ile doğru orantılıdır.

2. Manyetik alanın skaler kaynağı yoktur, kendi üzerine sonlanır, manyetik yük yoktur.

3. Elektrik alanın vektörel kaynağı zamanla değişen manyetik akıdır.

4. Manyetik alanın kapalı bir halka boyunca çözümlenen çizgisel integrali, o halka içinde kalan akım ile doğru orantılıdır.

james clerk Maxwell in elektrik yükleri ve manyetik alanların aslında ayrı şeyler olmayıp tek bir alanın farklı iki görünümü olduğunu gösteren teorileri ve denklemleri elektromanyetik alan teorilerinin doğmasına neden oluşturmuştur. Bu iki farklı durumu oluşturan özellikler birbirine diktir ve türlü düğüm noktaları oluştururlar. Dolayısıyla da yüklü fotonların her biri aynı zamanda elektromanyetik dalga özelliği gösterir. Böylelikle bu kuram kuantum elektrodinamiği ve birleşik alan teorisi nede temel teşkil eder.

>Dolayısıyla uygulama alanı tamamen mühendisliği ilgilendirdiği için sözel ifadesi neredeyse mümkün değildir. Bu iş burada da bitmez ve devamı gelir.

(bkz: elektromanyetik dalga teorisi)
(bkz: birleşik alanlar teorisi)
(bkz: kuantum elektrodinamiği)
(bkz: w bozonu)
(bkz: atlas project)
(bkz: bkz)