bugün

içimdeki beşiktaş tarihi

içimdeki be$ikta$ a$kının tarihe, geçmi$e dönüp orda kaldığı an. artık isyanların durulduğu umutların tükendiği kar$ı-ların bile bir anlam vermediği bir takım taraftarının bu takıma a$ık olma dönemindeki halinden ba$ka bir bok görmediğini neredeyse pi$man olmu$casına duygularını, ya$adıklarını elektronik satırlara yazma isteği... ba$ka bir $ey değil.

ilk adını, varlığını idrak ettiğimde 4, 5 ya$ındaydım. o zamanlar aileden gelen bir hastalıktı, bana bula$tı. benden çocuklarıma bula$ır o ayrı. ailem be$ikta$lı olmasa bile o dönemin en iyi takımıydı gene tutardım bu da ayrı. ama $imdi doğan çocukların veya takımını seçme ya$ındaki çocukların aileden gelen ırsi be$ikta$ hastalığı yoksa veya çocuğumuzun taraftar kültürüne özenme gibi bir hevesi yoksa be$ikta$' ı tutma olasılığı çok dü$ük. neden? ba$arı yok. $ampiyonluk 5 6 senede 1 geliyor hatta gelmiyor. o 5 6 senedeki ba$ları ve sonları tam bir kaos. neden böyle bir takımı tutsunki çocuklar ? yönetime kar$ı muhalefeti bile olmayan bir takım oldu be$ikta$ ötesi var mı? sportif anlamda deniz baykal kadar iğrenç muhalefet yapan bir insana bile razıyım bu kadar söylüyorum.

bugün be$ikta$' ı hiç bu kadar ezik, kendine yakı$tırılan unvanlardan uzak görmedim. hatta ilk görüp a$ık olduğumdan ba$ka bir $ey görmedim ki..

be$ikta$' a kartal denilmi$. kanatları takımı uçurur denilmi$. bakıyoruz artık 3 senede bir orta yapabilen kanatlar gelir olmu$. o gelenlerde gider olmu$..

halkın takımı denmi$. hangi halk? halk takımı dediğin atlatico bilbao gibi olur ba$latma halk takımlığına. geleceği kırdırılmı$, reklam almak için götünü yırtan takımdan halk takımımı olur.

en kötü halde bile fener' i yener, fener' in kocası denmi$. son 3 senedir tek tesellisi fener maçlarını bile hüsrana dönü$türmü$.

hakkını yedirtmez, 3 büyükten biridir denmi$. basın-yönetim elele vermi$cesine koskoca $anlı 100 yıllık tarih 5 sene içinde çöpe atılmı$ gibi davranılıyor konu$uluyor. 2004 senesinde küme dü$üp o 5 sene bank asyada mücadele etseydik daha gururlu kalırdık emin olun. evet 3 büyükten biri değil, 2 büyükten biri.

be$ikta$' ın artık taraftar ba$arısından ba$ka neyi kalmı$. taraftar onurundan ba$ka.. ama tarihini de sildirmem! o koskoca tarihi... içimdeki o güzel tarihi,ilk a$kı..

sene 89; 4 ya$ındayım. abimler maça gider ben tvden izlerdim maçları o zamanlar. her hafta beni de götürsün diye gözlerinin içine bakardım abimin heyecanlı gözlerle.. tamam seni bir gün götürücem maça ama öyle fener galatasaray maçları değil küçük maç diyip avuturdu beni. bu avutma 4 5 sene sürdü. adana demirspor' a 10 fener' e 5 sakarya' ya 7 atmı$ $ampiyon bir takımım var benim diyorum. içimde bir heyecan var daha bir kıza bile bir heyecan hissedemeyen ben o hissin bir benzerini o ufacık halimle hissediyorum. yenilince be$ikta$ üzülüyorum, diyorum ki bu futbol, bu be$ikta$ hayatın bir parçası heralde doğanın kanunu be$ikta$' ı tutmak... ne bilim ben bu futbolun bir spor, bu bir sektör, endüstri olduğunu.. bunun içinde her$ey varmı$ meğer.

sene 91; futbolcuların adlarını yeni yeni ezberlemeye ba$lıyorum. ilk ezberlediğim de feyyazdı. leblebi gibi gol atardı. hatta tutturmu$tum anneme bilinçsiz bir $ekilde benim adım feyyaz olsun, deği$tirmek istiyorum diye.. gene $ampiyonduk bu sene, gene içimde benzersiz bir heyecan. adını ilk ezberlediğim yabancı futbolcu ferdinand ve sonrasında walsh idi. ferdinand' ın adını sonradan öğreniyorum. mahallede top oynarken sürekli adlarını söylüyorum, spiker oluyorum. ben feyyazım diyorum.. gol atıyorum feyyaz gibi sevinmeye çalı$ıyorum.. abimin ya$ında olan amcamın oğlu tribünden ibrahim abiden be$ikta$ın 88 89 sezonundaki tezahürat kasetlerini istiyorum bütün gün onları dinliyorum. müjde müjde size ferdinandtan müjde size tezahüratı dilime dolanıyor. bütün gün mahallede onları söylüyorum. diğerlerine öğretiyorum..

sene 92; mahalleye çıkıyorum, "kepçe olan" ne kadar güzel oynuo diyerek anlatmaya çalı$ıyorum sergen' i. sırayla kaleye geçtiğimizde mahalle maçlarında bako oluyorum. herkes be$ikta$' ı konu$uyo, ulvi' yi, rıza' yı, sarı fırtınayı gordon milne' yi.. benim takımım i$te diyorum! ben de be$ikta$lıyım diyorum.

sene 93; anneme tutturuyorum, be$ikta$ forması al bana diye. be$ikta$ ajax maçında oynanan eflatun formaya a$ık oluyorum, $ifo' nun üstünde ne de güzel durdu diyorum.. o dönemde orjinal forma satılmadığından bostancı sabit pazara iniyoruz forma bulmaya. ince çizgili çubuklu formayı beğeniyorum. arkasında kırmızı yazıyla 8 yazıyor. direk giyiyorum. sokaklarda arkamdan rıza diye bağırıyor esnaf. gülüyorum, sanki rıza gibiyim. yürürken bile ta$lara bir havayla vuruyorum önü açık ayakkabımla, gol atıyorum hayali kaleye.. mahalledeki be$ikta$lı ağır abiler kötü oynayan çocuklara mrkela' nın kız karde$i diyerek espri yapıyor. o espriyi beğeniyorum ilerleyen yıllara ta$ıyorum.. lig sonu ; son maç önemli diyorlar, ama bizim bir yere gitmemiz gerek dükkanda bekleyerek radyoda dinliyoruz gider ayak. kesin $ampiyonuz diyorlar. gençlerbirliğinden gol yiyoruz ama 4-1 alıyoruz. aynı anda galatasaray' ın 8 gol birden attığını öğrenip yıkılıyorum. bu nasıl i$ diyorum. nasıl 8 tane atar diyorum.. üzülüyorum. ilerki yıllarda çıkıyor nedeni..

sene 94; galatasaray' ın açık ara $ampiyon olduğu yıl. olsun diyorum be$ikta$ iyi oynuyor. nartallo ile madida adamım oluyor. trabzon' a 7 tane atılan maçı tek izliyorum evde mest oluyorum. nartallo' nun dü$erek attığı gole saatlerce gülüyorum. iyice hissediyorum be$ikta$lılığı , okulda tartı$ıyorum futbolu. dünya futboluna geçiyoruz. biri diyor dünyanın en iyi kulübü lazio, diğeri madrid ben hassiktirin ulan milan diyorum. gullit diyorum, van basten diyorum. tanıyor musun diyorum bunları? cevap veremiyo. kalem kutuma koskoca besiktas yazıyorum altına da ac milan yazısı.. her$eyim be$ikta$, hayatım be$ikta$ oluyo..

sene 95; ertuğrul' un transferine çok seviniyorum. hatta amcamlarda ertuğrulun ilk çıktığı maçı izliyoruz. daum geliyo takımın ba$ına kalede $apkalı bir eleman var ilginç diyorum. hakem nasıl izin veriyor diyorum. ama aumann çok iyi kaleci diyorum arkada$larıma, sergen, oktay, sverisson bu senedeki en sevdiğim futbolcular oluyor. o sene $ampiyon oluyoruz 2 senelik aradan sonra, caddeye iniyoruz elimizde 2. el bayraklarla mahalledeki elemanlarla.. alman ekolü geliyor takıma. alman futbolculara sempati duyuyorum..

96' dan sonrası ve 2003' e kadarki olan dönem. ; futbolu iyi biliyorum artık, anlıyorum. yorum yapıyorum, $u $urda oynamaz burda daha iyi oynar diyorum. taktik veriyorum kendimce. defterimin arkasına, kitapların önüne kurduğum olması gereken transferlerle kadromu yazıyorum. futbolun içindeki pislikleri, oyunları, $ikeleri çözmeye çalı$ıyorum. 2003' e kadarki dönemde be$ikta$ $ampiyon olamasada iyi futbolcular alıyor, adından genede söz ettiriyor en azından kendini ezdirmiyordu. seba' nın miladının dolduğunu dü$ünen tribün liderlerine ayak uyduruyoruz nedense. yeter artık seba diyoruz, seba gidiyor genç ba$kan bilgili geliyor 2000 yılında. galatasaray' ın lige ambargo koyduğu efsane kadrosuyla inönüye çıkıp fevzi' nin topu ayağının altından kaçırdığı anki stadın atmosferi aklıma geliyo, küfür ediceğimize ağlıyoruz. kısmet diyoruz. tarihine renklerine yakı$ır bir mücadele veriyordu kısacası. pascal nouma diye bir futbolcu geliyor 2001' de. o dönem oynayan türk futbolculara nazaran daha be$ikta$lı gibi oynuyor daha türk gibi duruyordu. diğerleri fransız kalıyordu onun yanında. biz bunu farkediyorduk, bağrımıza basıp besteler yapıyorduk..

sene 2003; be$ikta$' ın 100. yılı. kesin $ampiyon olmalıyız artık. hevesler damakta. heyecanlıyız. 95 den beri $ampiyonluk hasreti çekmi$iz olsun artık diyoruz ve ona göre kadro kuruluyordu, kendini belli ediyordu. 67- ilhan ikilisi alınmı$, giunti alınmı$, zago alınmı$, sergen geri dönmü$. of kadroya bak be diyoruz. çocukluğumda hayran olduğum takım yeniden ba$ka vücutlarda doğuyor diyorum. oynan futbol zevk veriyor ve sonunda uefa' da çeyrek final ve gelen $ampiyonluk. bu takım bozulmasın en az 3 sene $ampiyonuz diyoruz. ama....

-be$ikta$' ın ba$ına kendini dahi kontrol edemeyen bir ba$kan geliyor ve olanlar oluyor.
-be$ikta$ım 100 yıllık $anlı tarihinin üstüne o $anlı tarihi haketmicek 5 yıl ya$ıyor ve ya$amaya devam ediyor.

evet her takım tarihinde ba$arısız yıllar geçirmi$tir. hatta küme dü$mü$tür, kötü oynamı$tır. 10 yıl 20 yıl $ampiyon olamamı$ sonrasında $ampiyon olmu$ dünya kulüpleri vardır biliyoruz. lakin bizimkisi öyle bir$ey değil. açın gözlerinizi artık . kombinelere verdiğimiz, onlarca formaya, lisanslı ürünlere verdiğimiz paralar heba oluyor her defasında. gereksiz transferlere, gereksiz hocalara, gereksiz cezalara gidiyor bu paralar. sonrada benim kulüpte param var diyen bir ba$kana sahibiz i$te. paf takımıyla çıkıcaz diyip sözünü yiyip çıkmayan ba$kana, sarho$ halde kameralara demeç veren ba$kana, mustafa denizli bu külüpten içeri giremez diyip giren ba$kana, dünyanın en büyük antrenörlerinden del bosque' yi kovup o konuda fazla tecrübe ve bilgisi olmayan rıza çalımbay' ı takımın ba$ına getiren ba$kana sahibiz $u vakit. gücü olmadığı için her maç hakem hataları ile ezilen anadolu kulüpleri ile bir tutulan hatta onlara kar$ı oynanan maçlarda bile hakemler tarafından ezilen bir takımın ba$kanına sahibiz. bizim istediğimiz süper ligteki bütün takımlara çalınan düdüklerin, çalınmayan düdüklerin, gösterilen kartların, gösterilmeyen kartların her takıma doğru dürüst bir $ekilde e$it uygulanması. ama son 5 senedir tek kurban be$ikta$, nedeni ise gene demirören. taraftar takımın önüne geçti diyorlar. tabi ki geçer. dünyaya takımın adını sahadaki on bir değil tribündeki on bin duyurdu daha ötesi var mı?

tek istediğim artık, sonunda küme dü$mek bile olsa be$ikta$ tarihine yakı$ır mücadele eden futbolculara sahip olmak, be$ikta$' ın büyüklüğünün farkında olanlarla beraber olmak. bu futbolcuları bu yöneten ki$ileri seçen insanında bunların farkında olması. be$ikta$ adını kirletmemesi. yumruğunu masaya vurup be$ikta$' ın hakkını, sözleri ya da paraları ile değil yaptıklarıyla savunan ki$i gelmesi bu takımın ba$ına. çocukluğum ve ergenliğimdeki be$ikta$' ı izlemekten hatırlamaktan, youtube' yi açıp eski maçları ve tribün showlarımızı izleyip tüylerimin diken diken olmasından sıkıldım artık.

istediğim artık ba$arı değil, onur..