bugün

sevgilinin bakisindan su icmek

aşık hep acı çeker sevgilinin elinden. yüzü gülmez, acıları dayanılmazdır, ah çeker, inler ve bunlar bir duman gibi göğü kaplar. hep sever aşık ve hiç karşılık bulamaz. ayrılığı dile getirir, kavuşma yoktur da hayalini kurar.
sevgilinin boyu servi, beli ince, saçları uzundur. kirpikleri ok, kaşları kındır. bakışları sarhoştur. çünkü nereye baktığı belli değildir. aşık o bakışların baktığı nokta olmak için canını bile vermeye hazırdır ama sevgili ilgisiz davranır, aşığı yok sayar. Sevgili hercai-meşreptir. aşık kul, sevgili sultandır. acı ve ıstırap verici olması en yakıcı yanıdır, cana kasteder. Bütün bu olumsuz Özelliklerine rağmen aşığa düşen görev sevgiliden şikayetçi olmamak ve onun eziyetlerine sabırla tahammül göstermektir. aşık için sevgilinin kendisine eziyet etmekten vazgeçmesi dahi sevgilinin ilgisinin bittiğinin işareti durumundadır. can yakıcı her şey aşık için sevgi göstergesi olur.
ve nedir bakıştan su içmek...
sevgilin bakışı oktur yaralar baktığı yeri. aşık gönülden sever ve sevgilinin ilk hedefi aşığın gönlünü yaralamaktır. bakışlarıyla attığı her ok kalbe saplanır da kanatır, yaralar. kabuk tutmaz kanar,kanar. aşığın gönlü ölmek üzere olan hastadır bir yudum su bekler. ama vefasız sevgili bu iyiliği yapmaz, gaddardır.
okun yapımında çelik vardır, çelik su katılarak elde edilir. işte sevgili her baktığında saplanan oklar aiığın gönlüne su verir, rahatlatır. ölüme giden en huzurlu yolculuktur bu. sevgilinin bakışından su içerek ölmek.

süzme çeşmin gelmesün müjgan müjgan üstüne
urma zahm-i sineme peykan peykan üstüne *

gözünü süzme, gözlerini kırpıştırıp durma, kirpiklerin üst üste gelmesin. gelmesin ki, bağrımdaki bu yaraya ok üstüne ok vurmuş olmayasın
(bkz: sevgilinin kalbinden su içmek)
(bkz: mazmun)
(bkz: divan edebiyatı)