bugün

ali sunal ın deprem konuşması

hollanda...
bilir misiniz?
meşhur bir deyim vardır "dünya'yı tanrı yarattı ama hollanda'yı hollanda'lılar yarattı" diye.
bu sözün kaynağı ateistlik değildir.
bu sözün kaynağında st felix ve noel felaketi olarak bilinen bilinen en büyük sel felaketlerini yaşamaları (dünya'da st. felix 1. sırada, noel felaketi 3. sırada) ülkenin en yüksek tepesinin (dağ yoktur hollanda'da) 330 metre civarında olduğu ve çoğu yerler deniz seviyesinden aşağıda olup ülke neredeyse denize dereye gölete inşa edilmiş desek yeridir dememiz haklı olup ülke su alanlarının doldurulmasıyla kazanılmış olduğundan "dünya'yı tanrı yarattı ama hollanda'yı hollanda'lılar yarattı" deyimi vardır.

bu toplumsal trajediler toplum üzerinde öyle bir etki bırakmıştır ki...
hollanda'da kimse sel su baskını riskini yok sayarak risk giderilmeden bir alanı imara açamaz.
hollanda'da kimse bu risk varken, risk giderilmemiş ise imara açılan alana yapı-bina için müteahhitlik hizmeti veremez.
hollanda'da kimse bu risk varken, risk giderilmemiş ise bu yapılan yapılara ruhsat izin iskan kullanım izini veremez.
hollanda'da makamı yetkisi ne olursa olsun kimse bu risk varken, risk giderilmemiş ise bu yapılara af tapu mülkiyet hakkı tanıyamaz.
en acı olan da hollanda'da kimse bu risk varken, risk giderilmemiş ise bu yapılara imar için hükümet, kraliyet, yerel yönetim bütçelerinden) kaynak aktaramaz. bankalar kredi vermez, sigorta şirketleri sigorta hizmeti vermez, kredi ve sözleşmelerde, devir teslim, alım-satımlarda bu alanlar teminat, bir değer, taşınmaz mülk-mülkiyet olarak kabul görmez.

ister hollanda kralı willem alexander olsun ister hollanda başbakanı rutte olsun bu denetimsiz sağlıksız sel açısından ikamet edilmesi yasak olan yerlere oy için insanlar otursun diye 1 kuruş harcayamaz.
onların bütçeleri paraları babalarının değil halkın parası olduğundan yapamazlar-yaptırmazlar.
bu sel nedeniyle felaket ile sonlanacak alanlara iskan için affı ne kral ne başbakan ne de parlamento verebilir. verdi ve bu felaket oldu, o zaman bu kararda imzası gayreti katkısı kim olursa olsun makamından uzaklaştırılır ve cinayet (en hafifi) suçlamasıyla yargılanır.

ara edibidü: Hollanda Meclisine girerken turnikede elindeki kahvesini dökünce hemen bir paspas kapıp yeri temizlemeye koyulan Hollanda başbakanının videosunu seyretmeyen çok azdır diye tahmin ediyorum.
Neredeyse hepimizin bu olaydan haberi var.
asıl önemli olan ve dikkat etmenizi istediğim tartışmalar...
Asya, Ortadoğu ve Afrikalı sosyal medya kullanıcıları çoğunlukla, ”koca başbakan döktüğü kahvesini kendisi temizliyor, yardımcılarından hiç biri yardım etmiyor. Elleri ceplerinde başbakanın temizliği bitirmesini bekliyorlar” diye şaşkınlık belirtirken...
Avrupalıların aynı görüntülere tepkisi ise daha çok, ”bu yaşa gelmiş hala doğru dürüst paspas kullanmasını beceremiyor” şeklindeydi.
ne demek istediğimi anladınız mı?
neyse, lafın tamamı aptala anlatılır diyelim ve kısa keselim.
güncel Önemli Başlıklar