bugün

ali sunal ın deprem konuşması

bu ülkede japonlar yaşasaydı 50.000'e yakın insan değil 50 kişi belki ölürdü.

japonya demişken japonya konusunda biraz saçmalayalım. malum, orası depremin cenneti.
dünyanın en büyük depremlerinden 9.1 şiddetinde tohoku bölgesini vuran ve 6 dakika boyunca süren (evet, şiddeti değişse de 6 dakika boyunca sallanmayı düşünün. bizim depremden 20 kat daha büyük ve ortaya çıkardığı enerji bakımından 90 kata yakın daha fazla enerji büyüklüğünde 9.1 şiddetinde deprem. tüm japonya 2.4 metre ve dünya eksininde 15cm kaymaya neden olan deprem. 6 dakika süren sarsıntı, deprem sonrası artçı sarsıntıları bile 1 dakikayı geçen süreler ve 7.4 şiddetinde ortalamaya sahip deprem) evet bu depremde 9 milyon insanın yaşadığı bölgede 121.000 bina yıkılıyor ve 1 milyon bina hasar görüyor. ölen insan sayısı 667 kişi.

japonya da yönetmelikler dışında binalar yapılmış, imara açılmış çok katlı yapılara uygun olmayan alanlara imar izni verilmiş, denetlenmemiş, göz yumulmuş ve yetmez gibi imar affı verilmiş binalar olsa ve bunun için de 50.000 insanının ölümüne neden olunsa makamı yetkisi görevi ne olursa olsun o yıkılan binaların yapımında çalışan ameleden mühendisten ve denetleme iskan tapu yetkileri olan yerel yönetimlerden idarelerden imar affı verenlerden bunun için mecliste el kaldıran milletvekilleri de dahil olmak üzere hesap sorarlar.

üstelik basit bir ölüme sebebiyet verme değil de direkt olarak cinayet ile, insanlık suçu ile yargılarlar. yaşanan ölümlerin zararın tanzimi için faillerin donunu bile alırlar.
japonya da olsa inanın bu ölümlerin felaketin faillerinin çocukları bu leke ile yaşayamayacakları için nesebin reddi, mirasın reddi davaları açar.

ara edibüdü: reddi nesep, reddi miras kabaca "ben bu adamın çocuğu (bu ailenin) değilim, bunların malını da soy adını da istemiyorum demek. örn: miras hakkınızı ret ettiğinizde mirasa dahil olan birinden alınacak parayı ve birine verilecek parayı da ret etmiş olursunuz.

düşünsenize...
bırakın binayı çürük yapmayı, binanın yıkılmasını...
eğer projelendirme kısmında bir hata varsa (sadece iltimas göz yumma rüşvet çıkar vb değil yapı tekniğine yönetmeliklere kanunlara uygun olmayan) henüz kağıt üzerinde olan projede hata yapana 3 yıl ceza var ve o projeye onay verene de af çıkarana da...
ben inşaat mühendisiyim ama babam on binlerce insanın ölümüne neden olan felaketlerde kanunsuz hukuksuz yapılar yapmış, siyasi iktidar da buna onay tapu vermiş ve babamın yaptığı binalarda insanlar ölmüş. nasıl bir meslek iş kariyerim olur veya babamın yatırım inşaat ticaret vb şirketi var. bu on binlerce insanın ölümünden sorumlu. zararın tanzimi ve ölenler için tazminat davaları açılmış. babamın mirasını kabul etmem babamın borcunu da kabul etmem ve ölene kadar tüm çalışmam birikimim ile bunları ödemem gerek.

evet, japonya'ya göre-japonya özelinde bu anlatılanlara göre normal olan budur.
tabi ki konumuz japonya değil ve burada konu harici saçmalayıp "şimdi nereden çıktı bu japonya örneği" isyanınız haklıdır.
güncel Önemli Başlıklar