bugün

tok olmak ama yemek yemek istemek

yalancı açlık diye bir şey var.

Uykusuzluğa Bağlı Açlık: Açlık ve tokluk kavramını hissetmemizse sebep olan ilki hormon vardır; Ghrelin ve Leptin. Ghrelin iştahımızı stimüle ederken, Leptin (yağ hücrelerinde oluşur) bize tok olduğumuzun signalini verir. Uykusuzluk Ghrelin hormonunun artmasına ve Leptin hormonunun azalmasına sebep olur. Bu da gündüz açlık tokluk kavramını kontrol etmenizin zorlaştırdığı anlamına gelir.

Duygusal Açlık: Sıkıldığımızda, korktuğumuzda, stres olduğumuzda, depresif ve panik olduğumuzu hissettiğimizde bazen bazımızda açlık hissi uyanır. Kandaki şeker seviyemiz yüksek olduğunda kendimizi "iyi" ve "mutlu" hissederiz ve bu şeker seviyesi düştüğünde bu duyguları tekrar yaşamak adına açlık hisseder ve gereksiz yeme alışkanlıkları edinebiliriz.

Susuzluğa Bağlı Açlık: Bazen susuzluk ile açlığı karıştıranlar olur. Kendini aç gibi hissettiğinizde bir iki bardak su içerek bu açlığın gerçek mi yoksa susuzluğa mı bağlı olduğunu anlarsınız.

Yanlış Yiyecek Yemeye Bağlı Açlık: Yediğimiz yemekten sonra tatlı ihtiyacı duymak ya da açlık hissetmek. Eğer yedikleriniz sadece karbonhidrat ise ya da başka bir grubu tek olarak içeriyorsa kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Yediklerinizin orantısını protein, karbonhidrat, fiber, sağlıklı yağ olarak sağlamalısınız. Şekerin düşmesine bağlı bir açlık hissediyorsanız sağlıklı bir atıştırma ile bu açlığı geçiştirin. Bir meyve ya da bir avuç kuru yemiş bu açlığınızı köreltir.

Karnınızın Boşalmasına Bağlı Açlık: Karnınızı hep doldurmaya alıştırdıysanız ya da genellikle fazla yiyorsanız, karnınız sindirimini gerçekleştirip boşaldığında acıktığınıza dair sinyal veriyor olabilir.